„START” pentru „O VIAȚĂ NOUĂ”. Mișcarea constituită la protestul din 19 iunie a format și o organizație de tineret
29/06/2022

„START” pentru „O VIAȚĂ NOUĂ”. Mișcarea constituită la protestul din 19 iunie a format și o organizație de tineret

Mișcarea civică „O viață nouă”, constituită în cadrul protestului popular din 19 iunie, la care au participat zeci de mii de persoane, va avea de acum încolo și o organizație de tineret. Aceasta a fost denumită generic „START” și va reprezenta interesele tuturor tinerilor din Republica Moldova, indiferent de viziunile și preferințele lor politice. 

Organizația a fost lansată astăzi, în cadrul unui eveniment public, desfășurat în fața monumentului domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, la care au participat câteva zeci de tineri și deputații Partidului „ȘOR” și PCRM, Marina Tauber și Diana Caraman. Potrivit Marinei Tauber, ideea fondării organizației „START” a venit din partea mai multor tineri activiști cu care s-a întâlnit, la finele săptămânii trecute, în cadrul unui offline, alături de colega sa din Parlament, Diana Caraman.

„Am auzit de la ei multe comentarii pertinente și idei foarte bune și ne-am bucurat că asupra multor subiecte, mai ales în ceea ce privește situația din țară, pozițiile noastre coincid. Cunoaștem cu toții că tinerii noștri sunt și ei foarte nedreptățiți de către puterea politică. Nu li se oferă posibilitatea să aibă acces la studii de calitate, să-și  deschidă și să dezvolte o afacere, să găsească un loc de muncă decent și bine plătit, să-și petreacă timpul liber în mod plăcut și constructiv. Toate acestea nu fac altceva decât să alunge tinerii peste hotare, iar asta ne provoacă probleme în lanț, de la îmbătrânirea constantă a populației, până la o scădere catastrofală a natalității”, a spus Marina Tauber. 

Ea a mai dat asigurări că liderul partidului „ȘOR”, Ilan Șor, dar și întreaga sa echipă vor pune la dispoziție toate mijloacele de care dispun, pentru ca tinerii să-și atingă obiectivele. La rândul său, deputatul PCRM, Diana Caraman, a subliniat că organizația „START” este deschisă pentru toți tinerii din Republica Moldova, iar rolul său de bază este să le facă vocea auzită. 

„Din păcate, Republica Moldova nu trăiește cele mai liniștite și frumoase timpuri. Prezentul este sumbru, iar viitorul este în mâinile noastre. Viitorul aparține tinerilor, însă pentru a reuși, pentru a se manifesta, ei au nevoie de ajutorul nostru, al întregii societăți. Văd în ochii tinerilor care s-au adunat astăzi aici o dorință sinceră de a pune umărul la adevăratele schimbări. Ei, ca și noi toți, vor să trăiască într-o țară sigură, să-și poată întemeia o familie, una sănătoasă, nu una pe care o vor să ne-o bage pe gât PAS, cu valorile sale strâmbe. Vor să-și crească în liniște și pace copiii, să le poată oferi, la rândul lor, un viitor luminos”, a menționat Diana Caraman. 

Unul dintre reprezentanții „START”, Cristian Botnarenco, a accentuat că această organizație nu este una politică, însă va avea rolul de a face presiuni pe factorul politic, pentru a-l determina să înțeleagă că statul este pentru cetățeni, nu invers. El a criticat guvernarea PAS pentru inițiativele sale distructive și a adus exemplul deciziei recente de a închide, peste noapte, aproape toate universitățile din țară. 

„În ceea ce privește guvernarea PAS, noi împărtășim întocmai pozițiile exprimate la protestul din 19 iunie și credem că ea nu mai reprezintă interesele cetățenilor moldoveni și trebuie să plece. Nu poți să lichidezi, într-o zi, zeci de universități, fără să faci o evaluare complexă. Noi înțelegem că Maiei Sandu îi place să lichideze. A mai lichidat anterior vreo 200 de școli și a depopulat satele din această cauză. Acum ne lichidează și universitățile, fără să propună altceva în loc. Noi nu vrem o guvernare capabilă doar să distrugă. Vom face în așa fel încât, în curând, mii de tineri să adere la organizația noastră”, a spus Cristian Botnarenco.

Potrivit lui, în primă fază, organizația va veni cu un șir de propuneri și soluții, pentru a aduce o schimbare reală în țara noastră. În paralel, va organiza campanii de instruire și va da startul mai multor acțiuni publice.