Partidul „ȘOR” propune crearea unui Front al Salvării Naționale, pentru a scăpa țara de dictatură
06/12/2021

Partidul „ȘOR” propune crearea unui Front al Salvării Naționale, pentru a scăpa țara de dictatură

Partidul „ȘOR” propune inițierea creării Frontului Salvării Naționale și elaborarea unei declarații comune la nivel parlamentar privind declararea caracterului captiv al statului. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de către deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, în cadrul unui briefing la Parlament.

Potrivit deputatului, în condițiile în care toate instituțiile statului au fost capturate și subordonate unui grup de interese, țara se îndreaptă cu pași rapizi către instaurarea unei dictaturi totale.

„În acest fel, din numele fracțiunii Partidului „ȘOR”, propunem inițierea creării Frontului Salvării Naționale și elaborarea unei declarații comune la nivel parlamentar privind declararea caracterului captiv al statului. Îndemnăm să se unească toate forțele politice parlamentare și extraparlamentare, precum și membrii societății civile și ai mediului academic. În acest fel, vom putea crea un front național al salvării Moldovei.„Îi îndemnăm și pe deputații PAS să dea curs invitației noastre, întrucât știm deja că sunt mulți parlamentari și oameni politici din această fracțiune care conștientizează pericolele pentru siguranța și bunăstarea Republicii Moldova și a cetățenilor ei. Moldova nu trebuie să fie a grupărilor politice preocupate de propriile interese, ci a propriilor cetățeni, iar noi, deputații, -  în slujba țării și a poporului”, a declarat Tauber.

Parlamentarul a mai spus că, după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, de când PAS, aflat în directa subordonare a președintelui Maia Sandu, a preluat puterea absolută în țară, a început un proces complex de capturare a statului.

„În scurt timp, noua guvernare a schimbat în grabă, fără respectarea celor mai elementare norme și proceduri, un șir întreg de legi, care garantau independența acestor instituții. În paralel a lansat un amplu proces de epurare a cadrelor, pentru a-și plasa în funcții de răspundere persoane de încredere, alese în funcție de loialitatea față de PAS și liderul său informal de la Președinție, nu în funcție de profesionalism și meritocrație. Astfel, în scurt timp, această grupare politică și-a subordonat total Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, Comisia Electorală Centrală, Consiliul Superior al Magistraturii, instituția Avocatului Poporului, Agenția Națională de Integritate, Compania de Stat „Teleradio Moldova” și multe alte instituții și subdiviziuni, care au ajuns să fie subordonate unui singur centru de comandă și să acționeze în strictă conformitate cu interesele puterii politice”, a declarat Marina Tauber.

Deputatul Partidului „ȘOR” a mai spus că Maia Sandu și partidul pe care îl reprezintă au pornit un război total împotriva tuturor oponenților și persoanelor indezirabile, care au refuzat să se supună comenzilor venite din partea acestei grupări politice, și au început perchezițiile, aresturile ilegale, intimidările și instaurarea fricii în societate.

„Opoziția politică a fost redusă la tăcere, presa a fost subjugată, societatea civilă a fost aproape în totalitate subordonată politic, iar cetățenii și persoanele cu funcții de răspundere, care împărtășesc alt punct de vedere decât cel oficial, au ajuns să fie persecutați. Cazul candidatului Partidului „ȘOR” la alegerile locale noi din Bălți, Marina Tauber, care a fost scoasă abuziv din cursa electorală, după ce guvernarea a constatat că va câștiga cel de-al doilea tur de scrutin, confirmă, fără drept de apel, că cetățenii și-au pierdut dreptul fundamental de a alege și a fi aleși.

Tauber a mai spus că, astăzi, Bălțiul a devenit un simbol al luptei cu dictatura impusă de Maia Sandu.

„Dacă după primul tur, candidatul care a câștigat detașat alegerile, acumulând de două ori și jumătate mai multe voturi decât cei care au ocupat locurile doi și trei este scos din cursă, reflectă oare acest lucru voința alegătorilor? Poate fi privit acest lucru ca pe o încălcare a drepturilor alegătorilor? Pot oare, în aceste condiții, alegătorii, drepturile cărora au fost încălcate, să pornească o acțiune colectivă în instanță? Dacă acest lucru se va întâmpla, cum se va simți puterea, care le-a încălcat oamenilor drepturile. După un asemenea proces, ce atitudine vor avea oamenii față de toate alegerile organizate de această guvernare? Este o situație fără precedent, care va fi urmărită de mase foarte mari de oameni și de toate forțele politice. Un asemenea proces ar putea să paralizeze pentru o perioadă nelimitată „guvernarea democratică”, a declarat deputatul Partidului „ȘOR”.

La final, Marina Tauber s-a adresat cu un mesaj pentru locuitorii municipiului Bălți.

„Stimați bălțeni, să știți că noi nu vom ceda și vom lupta în continuare, folosind toate pârghiile legale, pentru a obține organizarea unor alegeri libere și corecte, pentru ca, în final, să facem din Bălți un oraș de vis, așa cum ne-am propus. Vă mulțumim încă o dată pentru încrederea acordată. Sprijinul vostru ne dă încredere să mergem până la capăt pentru a învinge”, a mai spus Tauber.