Partidul „ȘOR” le cere deputaților din PAS să nu mai facă show și să voteze pentru anularea imunității parlamentare
12/05/2022

Partidul „ȘOR” le cere deputaților din PAS să nu mai facă show și să voteze pentru anularea imunității parlamentare

Fracțiunea Partidului „ȘOR” insistă asupra anulării imunității parlamentare a tuturor deputaților și le cere aleșilor din PAS să voteze pentru o astfel de inițiativă și să nu mai facă show pe marginea acestui subiect. Solicitarea a fost făcută în contextul în care, recent, președintele Parlamentului, Igor Grosu, la un post privat de televiziune, a făcut un îndemn în adresa tuturor deputaților ca să mediteze și să ia cu toții decizia de a renunța la imunitatea parlamentară.  

În cadrul ședinței Parlamentului din 12 mai, deputatul fracțiunii Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov, i-a îndemnat pe deputații PAS să demonstreze voință politică și să voteze pentru anularea imunității parlamentare și să nu poate fi trași la răspundere doar pentru opiniile politice exprimate.

„În prezent, PAS are un proiect privind anularea imunității, dar care limitează Codul Penal și permite anularea imunității doar în cazul comiterii a doar câteva tipuri de infracțiuni. Nu este nevoie ca procurorul să facă show. Istoria parlamentarismului Republicii Moldova arată că nicio procedură de ridicare a imunității nu are loc în sensul clasic al punctului de vedere juridic. Întotdeauna a fost un show politic, PR politic și, în proporție de 99% este vorba despre acțiuni ale guvernării împotriva opoziției. Din aceste motiv, stimați colegi din PAS, vă îndemn să demonstrați voință politică, să vă susțineți președintele, să-l susțineți pe șeful legislativului, care s-a pronunțat pentru anularea imunității. Acum aveți ocazia să schimbați opinia societății față de deputați. Haideți să punem punct acestui subiect”, a fost îndemnul deputatului Denis Ulanov. 

Fracțiunea Partidului „ȘOR” a venit încă în 2019 cu inițiativa de modificare a Constituției, astfel încât imunitatea parlamentară să fie anulată pentru toți deputații. Proiectul a strâns semnăturile a doar 24 de deputați din cele 37 necesare, motiv pentru care nu a putut fi înregistrat în Parlament și supus votului. Până în prezent, nimeni dintre partidele prezente în legislativ nu a susținut inițiativa Partidului „ȘOR” de anulare a imunității parlamentare.