Ilan Șor: Regimul Maiei Sandu vrea să ne priveze de accesul la justiție
20/01/2023

Ilan Șor: Regimul Maiei Sandu vrea să ne priveze de accesul la justiție

Justiția devine un lux pe care și-l vor permite doar bogații sau, altfel spus, „oamenii buni”. Avertizarea vine din partea liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor. El a amintit că, până acum, regimul Maiei Sandu nu s-a limitat la sărăcirea poporului, prin tarife draconice, la privarea de dreptul la informare, prin închiderea, dintr-o lovitură, a șase televiziuni, ci a decis să îl priveze și de accesul la justiție.

„La sfârșitul anului trecut, când lumea se pregătea de sărbătorirea Anului Nou, deputații PAS au pregătit încă o măgărie. În data de 29 decembrie, în ultima ședință a acestei legislaturi compromise, au decis votat în prima lectură proiectul Legii taxei de stat. Documentul a fost înregistrat în 27 decembrie, iar în 29 a și fost votat. Totul a decurs extrem de rapid și ilegal, așa cum obișnuiește această cohortă de golani – fără avizul Guvernului, fără studiu de cercetare și fără consultări publice”, a specificat Ilan Șor.

El a calificat drept o monstruozitate documentul, care prevede că, pe lângă taxele obișnuite, pe care le plătesc cei care apelează la instanțele de judecată, vor fi stabilite și altele, care vor funcționa în paralel.

„Adică vor să jecmănească oamenii de două ori pentru același serviciu. Cel mai mult, făcătura acestui regim va lovi în oamenii săraci. Asta pentru că ea prevede că, pentru a contesta o amendă, vei trebui să plătești. Pentru a recuza un complet de judecată, vei trebui să plătești. Pentru a solicita amânarea ședinței, în cazul în care se îmbolnăvește una dintre părțile din dosar, vei trebui să plătești. Pentru a solicita audierea opiniei unui expert sau a unui martor, vei trebui să plătești. Chiar și pentru solicitarea deciziei motivate, vei trebui să scoți bani din buzunar”, a explicat Ilan Șor.

El atenționează că, în baza noilor prevederi, bogații vor putea plăti pentru accelerarea procesului de judecată, chiar dacă asta va însemna că va avea de suferit calitatea justiției.

„Ținând cont de faptul că regimul dictatorial a capturat justiția și cunoscând năravurile unor judecători și procurori lacomi, ne putem da seama că noua lege va transforma justiția într-o mașinărie de stoarcere a banilor de la cei care vor îndrăzni să-și apere drepturile”, consideră Ilan Șor.

El a subliniat că nu-și aduce aminte ca, în campania electorală, gruparea Maiei Sandu să fi promis privarea de dreptul la un proces echitabil și, în general, la justiție.