Ilan Șor: Prin prelungirea stării de urgență, PAS uzurpă puterea de stat și o exercită în nume propriu
22/06/2022

Ilan Șor: Prin prelungirea stării de urgență, PAS uzurpă puterea de stat și o exercită în nume propriu

Liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, critică dur hotărârea Guvernului, prin care a decis prelungirea stării de urgență. Într-o postare pe Facebook, politicianul susține că ceea ce face PAS înseamnă abuz de putere, dar și uzurparea puterii de stat și exercitarea ei în nume propriu, infracțiuni pentru care Codul Penal prevede pedepse extrem de aspre.

Potrivit lui Șor, în acest fel, guvernarea PAS continuă să-și bată joc de instituții, Constituție, lege și bun simț. 

„Astăzi, Guvernul Harvard, care a făcut de râs nu doar această prestigioasă instituție de învățământ, dar a profanat tot ce înseamnă administrarea treburilor publice, a decis să prelungească starea de urgență. Motivul ni l-a explicat șeful troglodiților din PAS, Igor Grosu, tot el și președinte de paie al Parlamentului, și constă în faptul că deputații din majoritatea parlamentară au obosit să ridice mâna la comandă și au nevoie de vacanță. Iar în condițiile în care aceștia vor fi plecați departe, în țări exotice, și vor bea cocktailuri pe plaje, nu vor putea vota legile de care are nevoie Maia Sandu și stăpânii lor străini. Iată de ce, au decis să prelungească starea de urgență, astfel încât guvernul scumpirilor, condus de cel mai slab și incompetent premier din istorie, să poată adopta, fără aprobarea Parlamentului, orice hotărâre vrea”, scrie Ilan Șor. 

Totuși, politicianul consideră că adevăratul motiv este cu totul altul.

„Problema constă nu doar în faptul că deputații din PAS, care au obosit de stat degeaba un an de zile, vor să plece în vacanță. Mai degrabă, Maia Sandu și trepădușii săi, care trag sforile acum, vor să excludă total Parlamentul din sfera de luare a deciziilor. Pentru că Parlamentul, din păcate pentru ei, este format nu doar din marionete galbene, care votează orice li se cere, dar mai are acolo și o opoziție, care îi taxează pentru abuzurile pe care le comit. Dar cel mai important e că, atunci când le trec prin Parlament, cetățenii au posibilitate să afle ce legi votează acești hoți și mincinoși”, menționează politicianul.

În context, Ilan Șor le amintește celor de la putere că Republica Moldova este stat parlamentar, prin urmare, Parlamentul reprezintă, conform Constituției, puterea supremă în stat.

„De aproape un an de zile, această instituție este exclusă aproape total din sfera de luare a deciziilor, deoarece ne aflăm permanent sub stări de urgență, instituite sub tot felul de pretexte, unele mai absurde decât altele. Vă asigur că nimeni nu și-a mai bătut joc, în asemenea hal, până acum, de lege, Constituție și cetățeni. Iar lui Grosu, acest soldățel de plumb, vreau să-i spun următoarele: vacanța deputaților nu poate servi drept temei pentru instituirea stării de urgență. Ceea ce faceți voi se numește abuz de putere, uzurparea puterii de stat și exercitarea ei în nume propriu și un atentat grav asupra Constituției și instituțiilor democratice, infracțiuni pentru care Codul Penal al Republicii Moldova prevede pedepse extrem de aspre. Dacă majoritatea parlamentară va vota această nouă ilegalitate, o vom contesta, cu siguranță, la Curtea Constituțională. Chiar dacă știm că și această instituție a fost de mult capturată și vopsită în galben”, mai susține Ilan Șor, în postarea sa.