Ilan Șor: În scurt timp, vor începe discuțiile cu Gazprom, privind asigurarea raionului Orhei cu gaze naturale mai ieftine
23/09/2022

Ilan Șor: În scurt timp, vor începe discuțiile cu Gazprom, privind asigurarea raionului Orhei cu gaze naturale mai ieftine

Discuțiile cu grupul rus Gazprom, privind asigurarea raionului Orhei cu gaze naturale la prețuri preferențiale, vor începe în scurt timp. Anunțul a fost făcut de către președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, în urma unei discuții online cu președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki.

Liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, argumentează că a fost nevoie de implicarea opoziției pentru a fi găsite soluții la problemele existente, în condițiile în care guvernarea de la Chișinău refuză orice dialog cu oficialii Federației Ruse.

„Din păcate, actuala guvernare duce o politică neproductivă, cu plecăciune în fața Vestului, dar sunt convins că poporul Republicii Moldova vrea relații bune cu toți, atât în domeniul cultural, social, economic. Știm că Federația Rusă a avut o atitudine prietenească față de Moldova. De aceea, sper că în țara noastră vor avea loc, în curând, alegeri anticipate și că vom putea rezolva problemele, nu doar pe dimensiune parlamentară, ci și la nivel de Guvern. Sunt recunoscător pentru începerea dialogului cu Federația Rusă”, a declarat Ilan Șor.

La rândul său, președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki, și-a exprimat disponibilitatea de a ajuta raionul Orhei.

„Știindu-vă un om de succes atât în domeniul business-ului, cât și în domeniul politic, fiind un om carismatic, urmărind succesele înregistrate de partidul pe care îl conduceți, dar și în condițiile în care conducerea de vârf a Republicii Moldova are o poziție anti-Rusia, în defavoarea cetățenilor, exprim disponibilitatea de a restabili în format deplin discuțiile despre asigurarea cu gaze a localităților voastre, dar și colaborarea în privința mai multor aspecte, care au fost înghețate. Vom începe aceste discuții în curând. Cu siguranță, vom găsi consens”, a dat asigurări Leonid Sluțki.

Oficialul rus a mai anunțat că, în scurt timp, la Orhei va veni o delegație de experți din Rusia, pentru a se documenta la fața locului asupra acestor chestiuni și că, într-un viitor previzibil, va fi luată o decizie.

Liderul Partidului „ȘOR” a anunțat recent că a discutat cu oficialii ruși despre asigurarea raionului Orhei cu gaze la prețuri rezonabile, deoarece sfera de autoritate și dreptul moral îi permite să vorbească doar despre regiunea în care majoritatea oamenilor i-au acordat încrederea. El a mai spus că nu poate vorbi în numele întregii țări, deoarece nu are atribuții.   

Acum o săptămână, Ilan Șor a primit o scrisoare semnată de președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki, în care se menționează că Moscova este dispusă să livreze gaze raionului Orhei la prețuri mai mici. Răspunsul oficialului rus vine la scurt timp după ce deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova și Petru Jardan, precum și deputatul PCRM, Constantin Starîș, au efectuat o vizită în Federația Rusă. Unul dintre cele mai importante subiecte, discutate la întâlnire, a fost identificarea soluțiilor asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale, în această iarnă, la prețuri accesibile. Cele două părți au abordat și subiectul embargoului asupra produselor agricole, instituit de partea rusă, la începutul lunii august, precum și despre soluțiile care pot duce la deblocarea interdicției.