lan Șor: În calitate de lider de partid de opoziție, mă voi adresa Rusiei cu rugămintea de a asigura Moldova cu gaze la preț accesibil
05/08/2022

lan Șor: În calitate de lider de partid de opoziție, mă voi adresa Rusiei cu rugămintea de a asigura Moldova cu gaze la preț accesibil

„Având în vedere situația dificilă în care ne aflăm, ținând cont de tarifele din ce în ce mai mari pentru gazele naturale, trebuie de găsit consens cu Federația Rusă, partenerul strategic al Republicii Moldova, în ceea ce privește livrarea de gaze naturale, la preț accesibil. În calitate de lider al opoziției, voi adresa o solicitare cu rugămintea de a purta negocieri în acest sens”. Anunțul a fost făcut de liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook.

„Tarifele pentru gazele naturale au crescut din nou. Moldovagaz (furnizor) este, însă, nemulțumită și strigă în gura mare că tariful trebuie majorat în continuare. Acum este vara și mulți nu simt ce înseamnă acest tarif. Până la toamnă și iarnă a mai rămas puțin timp și riscul ca oamenii noștri să înghețe de frig și foame este destul de mare. Și alimentele se vor scumpi într-atât încât nimeni nu și le va permite. Inflația va ajunge până la 45%, leul se va prăbuși și va fi catastrofă în Moldova. Oamenii pur și simplu nu vor avea nici cu ce supraviețui”, avertizează Ilan Șor.

Mai mult, liderul Partidului „ȘOR” critică faptul că actuala guvernare nu depune eforturi pentru căutarea soluțiilor de depășire a crizei, ci dimpotrivă, agravează situația.

„Maia Sandu și partidul ei, care se află la guvernare, de dragul stăpânilor lor occidentali, au distrus relațiile cu partenerul strategic al țării noastre - Federația Rusă. În consecință, avem ce avem. Nivelul de trai a ajuns la cel mai jos nivel. Actuala guvernare a trădat interesele țării și ale cetățenilor, nu ne mai reprezintă în niciun fel, iar mâine-poimâine, își vor lua catrafusele și vor pleca în străinătate.  Acolo unde o vor duce bine, vor lucra la FMI sau în alte structuri internaționale”, a mai afirmat Ilan Șor. 

Prin urmare, spune liderul Partidului „ȘOR”, suntem obligați să găsim consens cu Federația Rusă, partenerul strategic al Republicii Moldova, în ceea ce privește livrarea de gaze. În caz contrar, cetățenii vor avea și mai mult de suferit. 

„Având în vedere situația dificilă în care ne aflăm, în calitate de lider de partid al opoziției, mă voi adresa mâine Federației Ruse, partenerul strategic al Republicii Moldova, cu rugămintea de a purta negocieri cu opoziția în ceea ce privește situația legată de asigurarea țării noastre cu gaze naturale. Ca partid de opoziție responsabil, considerăm că trebuie să încercăm, să facem tot posibilul și imposibilul, pentru ca, de dragul intereselor cetățenilor țării noastre, să găsim un consens cu Federația Rusă în ceea ce privește livrarea de gaze naturale, la preț accesibil. Nimic nu este mai important decât viața cetățenilor noștri, din acest motiv trebuie să căutăm soluții în favoarea Moldovei”, a concluzionat Ilan Șor. 

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit, în această săptămână, un nou tarif pentru gazele naturale. Astfel, consumatorii casnici vor plăti un tarif de 23 de lei pentru un metru cub de gaze sau cu 4, 39 de lei mai mult. Compania Moldovagaz, subsidiara Gazprom, a solicitat anterior o majorare mai mare, de peste 60%, ceea ce ar fi însemnat un tarif de aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaze.