Ilan Șor: Guvernarea îi obligă pe cetățeni să plătească pentru gaz de două ori mai mult față de prețul de la burse
19/01/2023

Ilan Șor: Guvernarea îi obligă pe cetățeni să plătească pentru gaz de două ori mai mult față de prețul de la burse

Cetățenii trebuie să plătească pentru gazele naturale un tarif de, cel mult, 15 lei, și nu de aproape 30 de lei, cum este acum. Despre asta a anunțat liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor. El a explicat de ce moldovenii plătesc atât de mult pentru gazele naturale și cine este de vină pentru asta.

În opinia lui Ilan Șor, Andrei Spînu este principalul vinovat de faptul că poporul este stors astăzi prin facturi exorbitante și nicio scuză geopolitică nu poate să-l justifice.

„De ce totuși populația Republicii Moldova plătește astăzi aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaze naturale, dacă la burse cotațiile au coborât între 580-620 de dolari, ceea ce înseamnă un tarif de, cel mult, 15 lei pentru un metru cub? Răspunsul este la suprafață. Vara trecută, regimul Maiei Sandu a luat de la BERD un împrumut de 300 de milioane de euro. Acest împrumut îl va plăti poporul. Cu acești bani, Guvernul a cumpărat, prin Energocom, gaze naturale la prețuri de peste 1.800 de dolari pentru mia de metri cubi. Au fost procurate volume enorme de gaz tocmai când acest combustibil era cel mai scump. Acum, când cotațiile au scăzut de aproape trei ori, în loc să cumpărăm gaz mai ieftin, pentru care cetățenii să plătească mai puțin, noi plătim un preț de două ori mai mare”, a specificat Ilan Șor.

El a precizat că și prețul plătit pentru gazul de la Gazprom este prea mare. 

„În consecință, oamenii plătesc în plus miliarde de lei. Ceea ce a făcut guvernarea situațiilor excepționale este o irosire a banilor publici și o sărăcire, din incompetență, a populației. Iar asta e deja obiect de dosar penal, de care ar trebui să se ocupe justiția capturată de regim. Să vedem cât va reuși Spînu să scape de răspundere și cât din vina acestuia își va asuma icoana dictaturii moldovenești, Maia Sandu”, a subliniat Ilan Șor.