Ilan Șor: Gruparea PAS a pregătit o nouă schemă de corupere sau de șantajare a primarilor
13/01/2023

Ilan Șor: Gruparea PAS a pregătit o nouă schemă de corupere sau de șantajare a primarilor

Prevederea din bugetul de stat, care pune pe umerii autorităților locale majorarea cu 1.300 de lei a salariilor bugetarilor este neconstituțională și amenință funcționarea întregului sistem de administrație. Despre asta atenționează președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor. El a menționat că, atunci când era în opoziție, Maia Sandu și PAS promiteau optimizarea cheltuielilor bugetare pentru funcționari.

„Fiind în opoziție, galbenii erau gata să promită orice, pentru a-și împlini visul de a ajunge la guvernare. Când au reușit să-i păcălească pe cetățeni, noii guvernanți, deprinși să lucreze „din greu” doar în coffe-breakuri, și-au tras și o armată de adjuncți și tot felul de ajutoare. Ca urmare, în 2021-2022, numărul funcționarilor publici s-a majorat cu 2,3 la sută față de anul 2020 și cu 15 la sută față de anul 2018”, precizează Ilan Șor.

El a amintit că, de când a preluat puterea PAS a majorat constant lefurile demnitarilor.

„Din mare grijă pentru toți acești „oameni buni”, le-au fost majorate și salariile pe potrivă, începând cu Maia. Pentru anul acesta, salariile angajaților din administrația centrală se vor majora cu 1.300 de lei. Asta pe lângă cele 7.000 de lei alocate separat pentru miniștri. Când vine vorba de administrațiile locale, adică de primării, guvernarea situațiilor excepționale a aplicat aceeași metodă a dublelor standarde – a pus această sarcină pe umerii primăriilor. Au procedat la fel de viclean ca și în alte cazuri. Parcă au dat, dar de fapt nu au dat”, a specificat Ilan Șor.

El subliniază că această abordare contravine direct Constituției, deoarece, la adoptarea oricărei legi, care presupune cheltuieli, este obligatorie indicarea sursei de finanțare, iar primăriile și acum duc lipsă de fonduri, ceea ce înseamnă că nu au bani pentru a majora salariile, mai ales cu 1.300 de lei.

„Este absolut disproporționat să prevezi expres alocarea din bugetul de stat a 3,7 miliarde de lei pentru majorarea lefurilor administrației centrale, iar în cazul primăriilor să indici drept sursă „din contul și în limita bugetelor locale””, a notat Ilan Șor.

El a acuzat regimul Maiei Sandu că își bate joc de administrațiile locale, unde salariile sunt foarte mici. Mai mult, în opinia liderului opoziției, prin această atitudine, este pusă în pericol funcționarea întregului sistem de administrație. Mai ales că primăriile se confruntă cu o lipsă acută de cadre calificate - aproape o treime de posturi fiind vacante. 

„De asemenea, în acest caz ne confruntăm cu o schemă ascunsă de corupere sau de șantajare a primarilor. Guvernul și-a asumat angajamentul de a ajuta administrațiile locale aflate în dificultate, însă nu a stabilit clar criteriile și procesul de selectare a acestora. Ca urmare, totul rămâne la simpatia grupării PAS și devine clar că primarii vor fi ajutați în funcție de nivelul de loialitate”, a mai explicat Ilan Șor.