Ilan Șor: Cu banii cheltuiți pentru luxul Maiei Sandu puteau fi plătite peste 20.000 de pensii de 2.000 de lei
16/01/2023

Ilan Șor: Cu banii cheltuiți pentru luxul Maiei Sandu puteau fi plătite peste 20.000 de pensii de 2.000 de lei

Decizia regimului Maiei Sandu privind indexarea în acest an a pensiilor de două ori mai puțin decât nivelul inflației contravine flagrant Constituției și reprezintă un genocid social. De această părere este președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor. El a remarcat faptul că, în timp ce bugetul pentru salarizarea personalului Președinției crește, pensionarilor li se oferă mai puțin.

„Dacă vreți să înțelegeți mai bine ce atitudine are acest regim dictatorial al Maiei Sandu față de popor, analizați, la rece, evoluția bugetului pentru Președinție. Pentru acest an, icoana totalitarismului moldovenesc și-a majorat fondurile cu peste 6,2 milioane de lei, până la 40,44 de milioane de lei. Asta înseamnă cu 18 la sută mai mult față de anul trecut. Pentru salariile angajaților Aparatului Maiei Sandu cheltuielile au crescut de la 20 de milioane de lei, în 2022, la peste 27,5 milioane de lei. Asta înseamnă cu peste 37,5 la sută față de anul trecut”, notează Ilan Șor.

El a precizat că, în același timp, guvernarea a decis indexarea pensiilor cu doar 14,1 la sută, ceea ce contravine flagrant Constituției și reprezintă un adevărat genocid social.

„Cu alte cuvinte, în timp ce inflația a fost de 30 la sută, lefurile vor fi majorate la Președinție cu aproape 38 la sută, iar pensiile, care și acum sunt mici, vor fi ajustate cu mai puțin de jumătate din inflație. Asta deși legislația prevede ca pensiile să fie ajustate la nivelul inflației. Cinicii din PAS au decis însă ca, în acest an, să nu respecte ce spune legea și să-și majoreze lor mai mult decât inflația, iar la cei mulți și săraci să le dea mai puțin decât li se cuvine”, a specificat Ilan Șor. 

Liderul opoziției menționează că banii alocați pentru Președinție erau suficienți pentru a plăti 20.220 de pensii în mărime de 2.000 de lei sau indemnizațiile pentru nașterea a 3.700 de copii. De asemenea, aceste fonduri erau suficiente pentru a cumpăra peste 46,2 mii de metri steri de lemn de specie tare pentru pensionarii care îndură frigul.

„Prioritatea galbenilor în aceste vremuri grele este confortul Maiei Sandu, nu al poporului sărăcit. Iată cum arată luxul oamenilor buni în vremurile negre”, a subliniat Ilan Șor.