Guvernul cheltuie 1,1 milioane de dolari pe zi pe refugiați! Șor: Credem că ONG-iștii Maiei Sandu mint donatorii străini și se îmbogățesc
11/03/2022

Guvernul cheltuie 1,1 milioane de dolari pe zi pe refugiați! Șor: Credem că ONG-iștii Maiei Sandu mint donatorii străini și se îmbogățesc

Partidul „ȘOR” cere publicarea unor rapoarte detaliate cu privire la modul în care Guvernul cheltuie peste 22 milioane de lei pe zi pentru adăpostirea refugiaților ucraineni în Republica Moldova. Solicitarea a fost făcută de liderul Partidul „ȘOR”, Ilan Șor, după ce ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat pentru presa din vest că Moldova cheltuie pe zi 1,1 milioane de dolari, o treime din acești bani fiind alocați din buget, adică în jur de 7 milioane de lei.

„Să fie clar, Partidul „ȘOR” nu are niciun dubiu că refugiații trebuie ajutați, dar să ne spună cineva pe ce se duc cele 7 milioane de lei în fiecare zi din buget? Avem impresia că cineva se îmbogățește pe durerea ucrainenilor care au fugit în Moldova. Nedumerirea noastră e cu atât mai mare cu cât, până astăzi, mii de moldoveni au donat bani, mulți dintre ei au luat pe spatele lor povara cheltuielilor pentru adăpostirea refugiaților, sute de voluntari s-au implicat și se implică în continuare”, a declarat Ilan Șor. 

Potrivit lui Șor, există bănuiala că ONG-iștii care se află acum la guvernare scurg occidentul de bani și îi bagă în propriile lor buzunare.

„Autoritățile locale ajută și ele cu bani, cu resurse. Multe primării s-au implicat. Un exemplu e și Orheiul. Iar pe noi autoritățile centrale nu ne-au întrebat cât cheltuim. Sau poate Guvernul le spune europenilor că au transferat raioanelor și primăriilor bani pentru ajutorul refugiaților, iar acești bani îi pun în buzunare ONG-știi Maiei Sandu. Că ei cu asta s-au ocupat toată viața. Ei știu foarte bine să sugă fonduri, să scurgă bani de la donatori și să se prefacă că îi cheltuie pe lucruri utile. Când, de fapt, și-i bagă în buzunare”, a spus Ilan Șor. 

Șor a cerut Guvernului să prezinte rapoarte detaliate și să le arate moldovenilor pe ce se duc banii. 

„Noi vrem transparență. Cerem transparență totală, pentru că e vorba de zeci de milioane de lei care s-au cheltuit până acum, iar acești bani se scot din buzunarele moldovenilor, care și așa sunt la limita sărăciei. Cerem ca banii publici să fie cheltuiți rezonabil, să nu fie admise delapidări și deturnări de fonduri”, a adăugat Ilan Șor.