Fracțiunea Partidului „ȘOR” a cerut audierea ministrului de Interne privind abuzurile și presiunile polițiștilor asupra cetățenilor
23/06/2022

Fracțiunea Partidului „ȘOR” a cerut audierea ministrului de Interne privind abuzurile și presiunile polițiștilor asupra cetățenilor

Abuzurile și presiunile fără precedent ale poliției și a altor structuri de forță asupra cetățenilor, cărora li se încalcă dreptul constituțional de a protesta, au fost semnalate și în Parlament. Fracțiunea Partidului „ȘOR” a solicitat audierea în plen a ministrului de Interne, Ana Revenco, și a prim-ministrului Natalia Gavrilița pentru a oferi explicații privind comportamentul polițiștilor în timpul evenimentelor de duminică, 19 iunie. Majoritatea parlamentară a PAS a respins, însă, propunerea. 

„În ultima perioadă, asistăm la mai multe abuzuri și presiuni fără precedent ale poliției și altor structuri de forță atât asupra opoziției parlamentare, cât și asupra cetățenilor obișnuiți. Mai exact, oamenilor le este încălcată libertatea exprimării în public prin cuvânt, drept prevăzut în Constituție. Totodată, angajații Ministerului Afacerilor Interne aplică duble standarde, ceea ce este inacceptabil într-un stat de drept. Asta deși poliția trebuie să-i apere pe cetățeni și să le apere și drepturile. Prin urmare, fracțiunea parlamentară „Partidul ȘOR” solicită audierea, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, a ministrului Afacerilor Interne, Ana Revenco, în legătură cu felul în care au acționat polițiștii în cadrul evenimentelor de duminica trecută, 19 iunie”, a declarat deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, la ședința de joi a Parlamentului.

Reamintim faptul că duminica trecută, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, a avut loc un protest amplu, la care au participat peste 40 de mii de oameni. Reprezentanții forțelor de ordine, inclusiv polițiștii, au comis mai multe ilegalități, abuzuri și presiuni pentru a împiedica lumea să participe la manifestație. Mai exact, poliția a împiedicat instalarea unei scene și a echipamentului de sonorizare, chiar dacă a existat autorizație și toate actele în regulă. Fotografii și cameramanii care filmau și transmiteau evenimentele în direct au fost intimidați și restricționați. De asemenea, au existat numeroase tentative din partea agenților de patrulare de a împiedica lumea să vină la protest. Mijloacele de transport cu care se deplasau erau oprite fără motiv, iar oamenii au fost obligați să coboare departe de locul desfășurării protestului și nevoiți să se deplaseze pe jos până în centru, chiar dacă afară erau peste 33 de grade Celsius.

În legătură cu refuzul majorității parlamentare de a-l audia, în Parlament, pe ministrul de Interne, cât și pe prim-ministrul Natalia Gavrilița în privința comportamentului polițiștilor față de cetățeni, reprezentanții Partidului „ȘOR” și cei ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova organizează un protest comun în fața Ministerului Afacerilor Interne.