Flashmob la Parlament: Doar în cazul a 9% din proiectele de lege au fost organizate dezbateri publice. „Jos legislatura tenebră a lui Grosu!”
01/12/2022

Flashmob la Parlament: Doar în cazul a 9% din proiectele de lege au fost organizate dezbateri publice. „Jos legislatura tenebră a lui Grosu!”

Sute de oameni au participat astăzi la un flashmob organizat în parcul din preajma Parlamentului, pentru a protesta față de încălcarea principiului transparenței de către partidul de guvernământ. Ei au purtat un banner cu imaginea șefei statului, Maia Sandu, și a președintelui Parlamentului, Igor Grosu, reprezentanți în ipostaza stăpânilor părții întunecate a forței, din celebrul film al lui George Lucas „Star Wars”. Pe banner era scris „Stăpânii legilor tenebre”. 

Viceprimarul raionului Orhei, Cristina Cojocari, a explicat că mitingul a fost organizat în contextul constatărilor făcute de „Promo-LEX”. Potrivit acestei organizații, deputații PAS au organizat dezbateri publice în doar nouă la sută din cele 621 de proiecte de lege aflate în examinare sau votate în Parlament. 

„Legislația Republicii Moldova este doar pentru PAS, care se consideră stăpânii țării. Ei au uitat că au fost votați pentru a sluji poporul, nu pentru a fi stăpânii lui. Doar nouă la sută din proiectele de lege au fost cu dezbateri publice. În rest, sunt votate la pachet, fără a fi respectat principiul transparenței în procesul decizional. Guvernarea își promovează verișoarele și rudele în posturi de conducere, încalcă grav Constituția și aplică standarde duble în raport cu inițiativele opoziției”, a subliniat Cristina Cojocari. 

Consilierul fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”, Iurie Cuznețov, a declarat că poliția împiedică, de fiecare dată, desfășurarea manifestațiilor în fața Parlamentului, sub pretextul că în vizită la conducerea țării s-ar afla delegații străine.

„De fiecare dată nu ni se permite să protestăm în fața Parlamentului, pentru a ne face auziți de majoritatea PAS. De fiecare dată ni se spune că sunt delegații și, în acest fel, ni se încalcă grav dreptul la o manifestație pașnică. Iată cum poporului i se încalcă un drept fundamental, în favoarea confortului guvernării”, a precizat Iurie Cuznețov.

La rândul său, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, a declarat că guvernarea PAS este controlată de controversatul miliardar George Soros.

„Ei fac legi pe genunchi, adoptă legi în interesul lui Soros, care le-a plătit așa-zisele studii la Harward. Tot ceea ce am spus încă din vară, că tarifele se vor dubla, că prețurile vor exploda, s-a adeverit. Iată că avem niște prețuri care duc la exterminarea poporului. Familii tinere au început să plătească șapte la sută pentru programul „Prima casă”, iar acum plătesc 14 la sută și nu mai au bani. Iată cum vom rămâne fără oameni, care vor fugi peste hotare. Oare asta nu este genocid în raport cu poporul? Ei sunt mai răi ca fasciștii”, a spus Pavel Verejanu. 

Vicepreședintele raionului Orhei, Irina Bogaciuc, s-a referit la solicitarea de astăzi în Parlament a premierului Natalia Gavrilița privind extinderea cu încă 60 de zile a stării de urgență.

„Oamenii nu-și pot încălzi locuințele. Ei nu mai știu ce să facă acum, deoarece nu au bani pentru a plăti facturile. De aceea, oamenii îndură frigul, ca să economisească. Iată ce ne-a adus această guvernare. Tot ce plătim noi acum mai scump ajunge în buzunarele demnitarilor PAS, care duc un trai de lux, deși au ajuns în Parlament mult mai săraci. Cum s-au îmbogățit într-un an?”, a remarcat Irina Bogaciuc. 

La flashmob a participat și deputatul comunist Valeriu Muduc. El a declarat că partidul de guvernământ a fost generos în promisiuni, dar, după ce a preluat puterea, a devenit indiferent față de popor.

„Guvernarea este surdă și mută. Guvernarea nu vede că oamenii îngheață în case, că oamenii stau pe întuneric. Dacă venim să protestăm, ni se spune că nu avem ce să facem, că suntem fără ocupație. Ce ocupație să ai acasă, dacă nu ai electricitate și căldură?”, a spus Valeriu Muduc.

Și colega de partid a acestuia, Inga Sibova, a menționat că partidul de guvernământ execută ordinile stăpânilor din exterior. 

„Această guvernare va extinde perioada stării de urgență. Ea nu face față problemelor, așa cum nu a făcut de când a preluat puterea. Sclavii niciodată nu vor putea să îndeplinească sarcinile și întotdeauna se vor afla în slujba stăpânilor străini. Ei țin în taină prețurile pe care le plătim pentru resursele energetice, deoarece se tem ca poporul să afle că ei toacă banii statului pentru ceea ce puteam obține mult mai ieftin. Iată de ce au nevoie de stare de urgență - pentru a ascunde totul”, a specificat Inga Sibova.

Vicepreședinte Organizației teritoriale Bălți a Partidului „ȘOR”, Alexandr Procopenco, a amintit că, în perioada electorală, PAS a promis transparență.

„Când a cerut voturile oamenilor, PAS a promis transparență și acesta a fost unul dintre elementele de bază ale campaniei electorale. Acest principiu este foarte important, pentru că el nu permite abuzuri. Iată de ce, când vedem că ei calcă în picioare principiul transparenței în parlament, ne dăm seama că ei comit abuzuri și votează legi obscure”, a explicat Alexandr Procopenco.

Manifestanții au purtat pancarte cu mesaje „Jos cu stăpânii întunericului!”, „Guvernarea vremurilor întunecate”, „PAS a promis transparență, dar acționează prin întuneric” și „Jos legislatura tenebră a lui Grosu!”.