Dinu Țurcanu, despre indexarea pensiilor și majorarea salariilor bugetarilor pusă pe seama APL-urilor: Actualii guvernanți nu văd oameni, nu văd problemele, ei văd doar cifre
18/01/2023

Dinu Țurcanu, despre indexarea pensiilor și majorarea salariilor bugetarilor pusă pe seama APL-urilor: Actualii guvernanți nu văd oameni, nu văd problemele, ei văd doar cifre

Actualii guvernanți nu văd oameni, nu văd problemele lor, ci doar cifre. Așa a comentat președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, Legea bugetului pentru anul 2023. Documentul prevede că indexarea pensiilor va avea loc la nivel de doar 14 la sută, și nu cu 30 la sută, cât a fost rata anuală a inflației. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Puls” de la TV6.

Președintele raionului Orhei a amintit despre declarațiile recente ale Maiei Sandu privind împărțirea bugetului de stat, pe care l-a comparat cu o plăcintă.

„Atunci când doamna președinte Maia Sandu se referea la împărțirea plăcintei, acea plăcintă trebuie, în primul rând, să o meriți. Trebuie să ai o viziune de creștere economică. Apoi, trebuie să te ducă capul să implementezi acea viziune economică, pentru ca să poți să ai acea plăcintă și să o împarți. Orice formulă, aplicată în țara asta, nu poate să vină în ajutorul pensionarilor, atât timp cât pentru un pensionar astăzi muncește un angajat, deși ar trebui să muncească doi, trei sau patru. Ideal ar fi cât mai mulți. Dar asta înseamnă să ai locuri de munca bine plătite aici, acasă și, atunci când nu ai creștere economică, nu ai locuri de muncă, te învârți în jurul cifrelor, nu faci decât să tai ceia ce nu ai”, a explicat Dinu Țurcanu.

El a menționat că, pe de o parte, guvernarea le-a organizat pensionarilor un genocid social, iar pe de altă parte batjocorește autoritățile publice locale. Oficialul a criticat și decizia de a pune pe umerii primăriilor achitarea celor 1.300 de lei pentru majorarea salariilor promisă de guvernanți.

„Ultima picătură a fost intenția guvernării PAS de a majora cu 1.300 de lei salariul bugetarilor aflați în subordonarea primăriilor. Vorbim de angajații caselor de cultură, vorbim de angajații bibliotecilor, de angajații primăriilor, de angajații consiliilor raionale. Numai că guvernarea a decis ca banii pentru această majorare cu 1.300 de lei a salariilor să fie alocați nu din bugetul de stat, ci din bugetele locale, lăsând astfel satele și orașele noastre fără bani pentru dezvoltare”, a atenționat Dinu Țurcanu.

El a mai spus că, pentru a aplica acest tertip, guvernarea a pus în aplicare trei legi, și anume Legea finanțelor publice, Legea bugetului de stat și Legea salarizării, în care se menționează că bugetarii vor beneficia de un spor fix de 1.300 de lei. Finanțarea acestei măsuri a fost pusă însă pe umerii autorităților publice locale de ambele niveluri. Prin modificarea Legii finanțelor publice, au permis, pentru prima dată în istoria țării, ca transferurile cu destinație specială, în cazul nostru fondul rutier, să fie considerate transfer cu destinație generală și să-i oblige pe consilierii locali, municipali sau raionali să ia banii din fondul rutier sau din sold și să îi realoce pentru salariile promise cu mare fast de incompetenții de la guvernare. Până în acest moment, nici reprezentanții Președinției și nici cei ai Guvernului nu au comentat declarațiile lui Dinu Țurcanu.

Amintim că, din 1 ianuarie, lefurile miniștrilor au crescut cu 8.000 de lei. Astfel, un ministru urmează să primească 27.790 de lei salariul brut, iar salariile celorlalți bugetari s-au majorat cu doar 1.300 lei. În același timp, vârstnicii vor primi o pensie indexată la doar jumătate din inflația anuală, adică 14 la sută, în loc de 30 la sută, ceea ce contravine legislației.

Emisiunea integrală poate fi văzută aici: https://www.youtube.com/watch?v=q0tG45CGWjM&t=3098s