Autoritățile Republicii Moldova sunt obligate să facă pași concreți pentru concetățenii de peste hotare
17/04/2020

Autoritățile Republicii Moldova sunt obligate să facă pași concreți pentru concetățenii de peste hotare

Autoritățile Republicii Moldova sunt obligate, în această perioadă extrem de complicată, să întreprindă pași concreți în vederea asigurării sprijinului și condițiilor decente la revenirea în țară pentru concetățenii de peste hotare, au afirmat foști imigranți și reprezentanți ai Partidului „ȘOR” la emisiunea „Ora locală” de la Orhei TV link

Postul de televiziune a abordat în cadrul emisiunii problema cetățenilor moldoveni obligați să revină în țară din cauza pandemiei de Coronavirus, precum și situația celor rămași peste hotare, dar care riscă să rămână fără un loc de muncă și, respectiv, fără mijloace de existență. Participanții la emisiune au menționat că singura soluție viabilă este adoptarea cât mai urgentă a proiectului de lege elaborat și înregistrat în Parlament de deputații Partidului „ȘOR” privind reîntoarcerea conaționalilor în țară.

Un program similar este realizat la nivel local, în mun. Orhei începând cu 2017. Grație acestuia în localitate au revenit peste 200 de familii de peste hotare. La emisiune au participat și trei beneficiari ai acestui program, inclusiv Tatiana Platon, care între timp a devenit și vicepreședinte al raionului. Ea  a amintit că proiectul elaborat de deputații Partidului „ȘOR” a fost consultat cu exponenții diasporei.

„Proiectul de lege a fost scris împreună cu conaționalii noștri. Ei îl cunosc și îl așteaptă. De aceea mizăm pe parlamentarii noștri că vor lăsa ambițiile de partid și vor vota acest proiect care să devină lege pentru toată țara”, a declarat Tatiana Platon.

Vicepreședintele Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, unul din autorii proiectului de lege, a explicat că acesta prevede că fiecare cetățean care va reveni în țară va avea dreptul la o indemnizație unică în valoare de 3 salarii medii pe țară. De asemenea, participanților la program ar urma să le fie asigurate indemnizații lunare în valoare a câte un salariu mediu, iar persoanelor de până la 18 ani – jumătate din această sumă. Proiectul mai prevede facilități fiscale, scutiri la achitarea impozitului pe venit în primii 5 ani pentru cei care vor deschide o afacere și multe alte beneficii.

„Anume acum suntem obligați să facem pași concreți pentru concetățenii noștri aflați departe de casă, care au nevoie de susținerea noastră”, a declarat Marina Tauber, menționând că acești cetățeni au menținut practic două decenii economia Republicii Moldova prin remiteri.

Tatiana Gorea, care anterior și-a făcut studiile și a muncit în Italia, iar recent a revenit în țară datorită programului lansat de liderul Partidului „ȘOR”, fostul primar de Orhei, Ilan Șor, a devenit consilier municipal și raional de Orhei. Ea a amintit că Partidul „ȘOR” îi ajută de ani de zile pe conaționalii de peste hotare, referindu-se în acest sens la Centrul de reprezentare și susținere a concetățenilor din Bologna.

Acest Centru, deschis cu sprijinul formațiunii, le oferă concetățenilor servicii juridice gratuite, traduceri, informație și asistență pentru tinerii care doresc să studieze acolo, ajutor la înscrierea la universitate și pregătirea pachetului de documente pentru a beneficia de burse de studii din partea Universității din Bologna. De asemenea, au fost organizate zeci de evenimente culturale, în diferite țări, pentru promovarea tradițiilor și folclorului moldovenesc. 

Amintim că Partidul „ȘOR”, la inițiativa liderului Ilan Șor, a lansat în 2017 proiectul „Casa mea e Moldova”, având drept scop stimularea reîntoarcerii concetățenilor de peste hotare, precum și pentru a le fi oferită susținere informațională și juridică la locul aflării lor peste hotare.