Ziua Independenței, sărbătorită la Orhei, cu un marș pe ritmuri de fanfară, muzică și voie bună: Viitorul Republicii Moldova arată așa cum este astăzi în municipiul Orhei
01/09/2021

Ziua Independenței, sărbătorită la Orhei, cu un marș pe ritmuri de fanfară, muzică și voie bună: Viitorul Republicii Moldova arată așa cum este astăzi în municipiul Orhei

Împlinirea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova a fost sărbătorită, în mod tradițional, la Orhei, cu muzică, voie bună și invitați speciali. De dimineață, administrația raionului și municipiului Orhei, deputați și reprezentanți din conducerea Partidului „ȘOR”, veterani ai Războiului pentru Independenţă, precum și cei care au participat la lichidarea consecințelor de la Cernobîl, locuitori și oaspeți ai orașului și raionului Orhei, îmbrăcați în costume naționale, au mărșăluit în centrul municipiului, pe ritmuri de fanfară, spre Monumentul eroilor căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova din 1991-1992, acolo unde au depus flori. După intonarea imunului de stat, oficialii au ținut discursuri dedicate Zilei Independenței, iar la final au lansat mai mulți porumbei, care reprezintă simbolul păcii.

Președintele raionul Orhei, Dinu Țurcanu, a declarat că împlinirea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova trebuie să reprezinte un punct de reflectare a ceea ce s-a întâmplat în tot acest timp și un mijloc de a ne construi viitorul împreună.

„Republica Moldova a fost singura țară din fostul spațiu sovietic care și-a obținut independența printr-un conflict sângeros, la Nistru, și cu atât mai sfântă este pentru noi această independență. 30 de ani de independență este un bun prilej de a ne face planuri de viitor. Astăzi, mai mult ca niciodată, în Republica Moldova, trebuie să existe un consens național în ceea ce privește viitorul țării, pe care l-am căutat în tot acest timp. Cei 30 de ani ar trebui să se măsoare în faptele pe care le facem fiecare dintre noi pentru țară, în fiecare zi. Iată, noi, la Orhei, din 2015 încoace, demonstrăm cât de tare ne iubim Patria, am pus osul la treabă și acum ne putem lăuda cu un model de dezvoltare a Republicii Moldova – municipiul Orhei. Îi mulțumim, în primul rând, liderului nostru Ilan Șor care a îndrăznit să transforme acest oraș. Așa cum spune sfânta Scriptură: Îndrăznește și vei cuceri lumea. Pentru noi, viitorul Republicii Moldova arată așa cum arată astăzi municipiul Orhei și muncim de zor ca și satele din acest raion să se dezvolte”, a declarat președintele raionului Orhei.  

La rândul său, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, a menționat că astăzi ne bucurăm de pace, datorită celor care, cu devotament și eroism, au luptat pentru independența țării noastre.

„Trebuie să ne mândrim cu faptul că avem drapel, imn, stemă, că avem propriul nostru stat. Sunt multe popoare în lume care nu au o țară a lor și care visează la independență și suveranitate. Trebuie să fim recunoscători pentru asta. Noi, cei din Orhei, din 2015 încoace, am înțeles independența în felul nostru. Am demonstrat țării și lumii întregi că putem construi un municipiu, un raion fără credite, datorii, doar din sursele și propriile capacități. Cel mai mult îmi doresc ca fiecare cetățean, din orice colțișor din țara noastră, să trăiască cel puțin ca la Orhei”, a spus primarul municipiului Orhei.

Cu un mesaj de felicitare emoționant a venit și primarul de onoare al municipiului Orhei, președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor.

„Cea mai mare realizare și fericire este să ai propria țară, în care să poți reveni oricând, pe care să o consideri ca propria casă, în care să revii ca în casa părinților tăi. Cu regret, în prezent, nu putem considera toată Moldova drept un loc în care să vrei să te întorci. Noi am decis să transformăm Orheiul într-un oraș în care vrei să revii și să nu mai vrei să pleci. Da, mai avem multe de făcut, dar Orhei poate fi considerat drept un exemplu pentru întreaga țară, că toate proiectele sociale și de infrastructură implementate aici pot fi aplicate în toată Moldova, ca să arate altfel, să se dezvolte și să devină un loc permanent de trai. Le mulțumesc tuturor pentru tot ce au făcut pentru țara noastră. Îi doresc Republicii Moldova să aibă copii fericiți, să se dezvolte, să fie o țară prosperă, unde să fie pace și unde să vrei să trăiești”, a declarat liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor.  

De asemenea, vicepreședintele Partidului „ȘOR”, Vitalie Balinschi, le-a mulțumit veteranilor care au luptat pentru independența țării noastre, dar și deputaților din primul Parlament, care au semnat Declarația de Independență.

„Acea Declarație de Independență ne-a croit calea și am devenit un stat independent. Mai avem multe de făcut pentru a deveni cu adevărați independenți, dar sper că, împreună cu dumneavoastră, cu demnitarii din Republica Moldova vom construi un stat independent. Îmi doresc ca ai mei copii și nepoți să trăiască într-un stat independent, ca țara noastră să arate așa cum este la Orhei”, a precizat Vitalie Balinschi.

La eveniment a participat și deputatul Marina Tauber, care a afirmat că, vizitând municipiul Orhei, înțelegi ce înseamnă independența unei țări.  

„Pentru noi, Independența înseamnă să fim liberi, să avem drepturi și să putem lupta pentru ele, așa cum a făcut și face liderul nostru Ilan Șor și Partidul „ȘOR”, precum și toți locuitorii orașului și raionului Orhei. Acum câțiva ani, ne-ați dat o mână de ajutor și astăzi ne aflăm în cel mai dezvoltat oraș și raion. Vă felicit și vă spun cu toată sinceritatea că suntem fericiți că avem statul nostru, simbolurile noastre, imnul, steagul, identitatea și limba noastră. Să apreciem bogăția pe care o avem. Mă adresez și politicienilor noștri: Să fim mai responsabili și să facem mai multe pentru țara noastră. La mulți ani, Moldova! La mulți ani, Orhei!”, a declarat deputatul Marina Tauber.

După această festivitate, toți locuitorii și oaspeții municipiului și raionului Orhei au fost invitați să sărbătorească așa cum se cuvine ziua națională a țării noastre, dar cu respectarea măsurilor antiepidemice, în cel mai mare parc de distracții din țară, la Orheiland, acolo unde a fost organizat un concert la care evoluează colectivele artistice din raionul Orhei. Pe scenă vor urca și renumita interpretă de muzică populară Doina Sulac, precum și Orchestra „Moldovlaska”, care vor încânta publicul cu melodiile lor.

Având în vedere evoluția nefavorabilă a pandemiei de coronavirus, creșterea numărului de cazuri de infectare și agravarea acestora și ținând cont de hotărârea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică din 23 august, care stabilește un program redus pentru festivitățile dedicate Zilei Independenței, concertul aniversar va avea loc până la ora 17:00, nu până la 21:00, așa cum s-a planificat inițial.

Evenimentele dedicate Zilei Independenței vor culmina cu focuri de artificii, care vor fi lansate la ora 21:00, la câteva ore de la încheierea programului festiv.

Tot cu ocazia Zilei Independenței, orașul Orhei este gazda Campionatului Republicii Moldova de ciclism pe șosea, pentru al doilea an.

Evenimentul se va desfășura în perioada 27, 28 și 29 august și va întruni peste 100 de participanți din întreaga țară, mai exact din municipiile Chișinău, Bălți, Orhei, Tighina, Tiraspol și din raionul Dubăsari. 

Menționăm faptul că, în contextul desfășurării evenimentelor consacrate Zilei Independenței Republicii Moldova, dar și Campionatului Republicii Moldova de ciclism pe șosea, cu scopul asigurării ordinii publice și a securității participanților la manifestații, traficul rutier din unele zone ale orașului va fi restricționat.

 Toți cei prezenți la evenimentele dedicate zilei naționale sunt rugați să respecte măsurile anti-COVID-19, să păstreze distanța de minimum un metru și să poarte măști de protecție.