Vitalie Balinschi despre blocul anti-guvernamental: Partidul „ȘOR”  a avertizat în privința derapajelor guvernării încă din 2019
09/05/2020

Vitalie Balinschi despre blocul anti-guvernamental: Partidul „ȘOR” a avertizat în privința derapajelor guvernării încă din 2019

Partidul Politic „ȘOR” nu a ezitat nicio clipă să devină parte a blocului anti-guvernamental deoarece consideră că abuzurile guvernării, dar și incapacitatea de a gestiona situația devin tot mai vizibile, a declarat vicepreședinte formațiunii, Vitalie Balinschi la emisiunea „Întreabă Ghețu” de la TV8. El l-a criticat dur pe președintele Igor Dodon pentru manierele acestuia dictatoriale și a vorbit despre necesitatea faptului ca acordurile internaționale pe care le semnează Republica Moldova să nu fie în detrimentul intereselor țării.

Fiind solicitat să comenteze plecările masive din Partidul Democrat, Vitalie Balinschi a declarat că nu mai este un secret pentru nimeni că această formațiune se confruntă cu probleme mari. Cei care părăsesc formațiunea nu sunt de acord cu situația în care „PDM sunt marioneta lui Dodon ș PSRM”.

În ce privește noul bloc anti-guvernamental lansat vineri, Vitalie Balinschi a amintit că Partidul Politic „ȘOR” a avertizat încă din toamna anului trecut în privința derapajelor guvernării de la principiile democratice. „Nu am ezitat niciun minut să aderăm la acest bloc. Încă în toamna anului 2019 Partidul Politic „ȘOR” a declarat public că această guvernare a derapat de la principiile democratice”, a menționat vicepreședintele formațiunii, arătând că atât în privința administrării treburilor publice, cât și a respectării principiilor democratice, situația în Republica Moldova se agravează.

El s-a referit și la comportamentul tot mai neadecvat la președintelui Igor Dodon, care, potrivit lui Balinschi nu are un mesaj demn de președinte, dar de „țariok”. „Prin asemenea mesaje Dodon dă dovadă că este dușmanul poporului său”, a arătat Balinschi.

Balinschi a fost întrebat și despre decizia Curții Constituționale în privința creditului din Rusia. Vitalie Balinschi a menționat că deciziile CC nu pot fi comentate, dar în privința creditului, guvernarea a demonstrat că l-a negociat prost și în defavoarea Republicii Moldova. Partidul Politic „ȘOR” consideră acest acord ilegal, întrucât a provocat mari dubii și semne de întrebare și este de părerea că Igor Dodon, în loc să critice, ar trebui să mulțumească pentru că a fost împiedicată adoptarea unui tratat ilegal. Formațiunea susține că documentelepe care le semnează R. Moldova trebuie să fie în interesele cetățenilor și își exprimă disponibilitatea să ofere specialiști pentru a negocia un astfel de acord de împrumut.