Violeta Ivanov trage un semnal de alarmă asupra defrișărilor abuzive: Moldova se poate transforma dintr-un plai înfloritor într-un teritoriu degradat
26/01/2021

Violeta Ivanov trage un semnal de alarmă asupra defrișărilor abuzive: Moldova se poate transforma dintr-un plai înfloritor într-un teritoriu degradat

Vicepreședintele fracțiunii parlamentare a Partidului Politic „ȘOR”, fost ministru al Mediului, dar și fost președinte al Comisiei parlamentare de profil atrage atenția asupra unei alte probleme care afectează grav Republica Moldova și care poate avea consecințe drastice asupra mediului - defrișarea pădurilor. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Violeta Ivanov amintește că a propus prin lege instituirea moratoriului asupra tăierilor de pădure, însă acesta este blocat de unii deputați care, se pare, au propriile interese în acest sector.

Violeta Ivanov pornește de la defrișările ilegale din „Poiana Fagului”, despre care s-a scris în presă, iar situația a fost catalogată drept „strigătoare la cer”.

„Este strigător la cer când s-a ajuns deja la tăieri ilegale chiar și în rezervațiile naturale! Pe lângă distrugerea Nistrului, defrișările masive reprezintă o altă problemă de mediu, care poate transforma Republica Moldova dintr-un plai înfloritor într-un teritoriu degradat”, a comentat ea.

Violeta Ivanov amintește că trage semnale de alarmă de mai mulți ani și chiar a înregistrat un proiect de lege în Parlament, prin care propune să fie instituit moratoriu asupra defrișărilor pe un termen de trei ani.

„Inițiativa stă de mai bine de jumătate de an în birourile deputaților, dar este blocată. Se vede că pentru mulți deputați interesele financiare de moment prevalează asupra sănătății și viitorului copiilor și nepoților lor”, menționează fostul ministru al Mediului.

Violeta Ivanov mai accentuează faptul că situația este deja extrem de gravă: Republica Moldova a ajuns unul dintre statele europene cu cele mai puține păduri. Fondul forestier a ajuns să depășească cu puțin 10%, dar scade în continuu. În ultimele două decenii, Republica Moldova a pierdut peste 8,3 mii de hectare de pădure, iar gradul de despădurire crește vertiginos. Doar în 2019 au fost tăiate peste 800 de hectare de pădure.

În acest context, Violeta Ivanov face un apel repetat către deputați să susțină inițiativa legislativă privind interzicerea defrișărilor. „Despădurirea atrage și alte probleme grave de mediu, inclusiv scăderea volumului de apă potabilă, poluarea aerului, degradarea solului, etc. De aceea, fac un apel repetat către deputați să înceteze blocarea proiectului de lege privind instituirea moratoriului asupra defrișărilor. Stimați colegi, să nu transformăm Republica Moldova în pustiu!”, îndeamnă deputatul Violeta Ivanov.