Violeta Ivanov propune un pachet social solid de susținere a pensionarilor – pensii minime de 5000 de lei și asistență socială largă
23/10/2020

Violeta Ivanov propune un pachet social solid de susținere a pensionarilor – pensii minime de 5000 de lei și asistență socială largă

Pensie minimă de 5000 de lei, compensații lunare de 1000 de lei pentru coșul alimentar, facilități la plata utilităților și serviciilor comunale, și suport social larg. Acestea și alte acțiuni pentru pensionari se conțin în pachetul social solid din programul electoral „Moldova-2024” al Violetei Ivanov, candidata Partidului „ȘOR” la funcția de președinte al țării.

Violeta Ivanov a descris, într-un briefing, principalele acțiuni ale echipei sale pentru a le asigura o viață decentă pensionarilor. Ea spune că statul este obligat să dezvolte pentru ei programe ample.

„Programul de acțiuni al Partidului „ȘOR” pentru pensionari prevede stabilirea pensiilor minime de 5000 de lei, care să fie indexate în funcție de inflația reală. Iar tuturor pensionarilor să le fie acordate compensații lunare de o mie de lei pentru alimente. Statul trebuie să deschidă în localități magazine sociale în care prețurile, în primul rând pentru pensionari, să fie cu până la 50% mai mici decât în alte magazine”, a menționat Violeta Ivanov.

Candidata Partidului „ȘOR” a mai afirmat că statul trebuie să deschidă și farmacii sociale în care medicamentele să fie vândute la prețuri admisibile pentru pensionari. Iar medicamentele pentru tratarea celor mai răspândite boli în rândul vârstnicilor trebuie să fie oferite gratuit.

Violeta Ivanov a subliniat că pachetul social propus de echipa sa prevede și o serie de facilități, iar printre acestea se numără alocarea unor subvenții de stat de până la 50% din valoarea facturilor la consumul de apă, gaz, curent electric, sau a cheltuielilor pentru cumpărarea de cărbune pentru sezonul de iarnă.

„Vom insista ca statul să finanțeze, o dată pe an, odihna gratuită la sanatorii pentru fiecare pensionar, să fie garantată asistență individuală pensionarilor singuratici. Propunem ca pensionarilor să le fie asigurată asistență juridică gratuită în instituțiile de stat”, a mai spus Violeta Ivanov.

Programul Violetei Ivanov „Moldova-2024” conține și acțiuni ce țin de organizarea timpului liber al pensionarilor. Printre acestea se numără crearea caselor de deservire socială pentru oamenii în etate și extinderea proiectului „Vârsta de Aur” pentru seniori. Echipa Violetei Ivanov își propune ca în orașe, sate și raioane să fie create cluburi de socializare pentru pensionari și va face demersurile de rigoare pentru ca pensionarii să aibă acces gratuit în instituțiile de cultură, iar în cinematografe – să se bucure de reduceri la bilete.