Violeta Ivanov la Europa Liberă: când președintele este ales de popor, el trebuie să slujească poporul
19/10/2020

Violeta Ivanov la Europa Liberă: când președintele este ales de popor, el trebuie să slujească poporul

Președintele Republicii Moldova, ales de popor, poartă răspunderea în fața celor care l-au ales și este obligat să se asigure că toate instituțiile statului lucrează în interesele cetățeanului, a declarat, într-un interviu la Europa Liberă, Violeta Ivanov, candidata Partidului „ȘOR” la funcția de președinte al țării. Ea a vorbit și despre acțiunile concrete din programul său care vor permite relansarea economiei și creșterea veniturilor la buget. Candidata a vorbit și despre necesitatea unei politici externe echilibrate.

În pofida competențelor limitate ale șefului statului, președintele poate urmări ca instituțiile statului să lucreze în beneficiul cetățenilor, a declarat Violeta Ivanov.

 „În situația când președintele este ales de popor, el trebuie să slujească poporul și, conform Constituției, președintele trebuie să fie acea persoană care să monitorizeze activitatea atât a parlamentului, cât și a guvernului, cât și a celorlalte instituții de stat ca să se asigure că toate deciziile pe care le adoptă aceste instituții sunt pentru dezvoltarea Republicii Moldova și în favoarea cetățeanului”, a declarat ea.

Violeta Ivanov a vorbit și despre măsurile concrete prevăzute în programul său electoral „Moldova 2024”, astfel încât statul să poată achita pensii minime de 5.000 de lei și să acorde indemnizații la nașterea copilului de până la 24.000 de lei. Candidata a declarat că pledează pentru instituirea monopolului de stat la comercializarea produselor din alcool și tutun, construirea întreprinderilor de stat în domeniul infrastructurii, dar și de procesare a fructelor și legumelor.

„În situația când se vor crea întreprinderi de stat și aici mă refer și la domeniul infrastructurii, și la ceea ce ține de prelucrarea și procesarea fructelor și legumelor, și multe-multe altele, intenționez să întreprind acțiuni concrete, mai ales că am alături de mine o echipă destul de puternică, care deja a implementat mai multe proiecte al căror rezultate deja le simt oamenii chiar în Orhei, acum în Taraclia”, a menționat Violeta Ivanov, precizând că investițiile vin acolo unde există o infrastructură bună.

Violeta Ivanov a vorbit și despre politica externă, subliniind că se pronunță pentru o politică echilibrată care să asigure relații bune și cu Estul și cu Vestul.

„Principalul este nu să faci relații bune cu Estul contra Vestului și cu Vestul contra Estului. Vedeți care sunt consecințele acestei geopolitici, să spun, nesănătoase, vedeți ce se întâmplă în regiune? Eu mi-aș dori un dialog cu toate țările în favoarea și pentru dezvoltarea statului Republica Moldova și pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din Republica Moldova”, a spus Violeta Ivanov.

Cât despre conflictul transnistrean, Violeta Ivanov propune ca soluție de reglementare crearea unei autonomii după modelul Găgăuziei. De asemenea, Violeta Ivanov a spus că își dorește foarte mult o țară reintegrată. “Și am de gând să creez, în primul rând, aici condiții bune de trai, așa încât și cei din stânga Nistrului să dorească să trăiască într-un stat comun, prosper, cu un nivel de trai ridicat. Atunci vor dispărea automat toate impedimentele în calea reintegrării”, a spus Ivanov.