Violeta Ivanov consideră că redresarea situației demografice trebuie să devină una dintre ideile naționale
30/09/2020

Violeta Ivanov consideră că redresarea situației demografice trebuie să devină una dintre ideile naționale

Deputata Violeta Ivanov, candidatul Partidului „ȘOR” la prezidențiale, se arată îngrijorată de situația demografică precară din țară, în special de îmbătrânirea populației. Ea consideră că redresarea situației trebuie să devină una din ideile naționale, iar proiectele de legi ale formațiunii în acest sens trebuie discutate și aprobate prioritar în Parlament.

Situația demografică se agravează de la un an la altul, iar dacă lucrurile vor evolua în aceste ritmuri ne vom stinge ca popor, a avertizat Violeta Ivanov.

„Sunt convinsă că îmbunătățirea situației demografice trebuie să devină una dintre ideile naționale. Toate eforturile trebuie canalizate pentru atingerea acestui obiectiv. Inițiative legislative pentru sprijinirea familiilor tinere, acordarea de indemnizații de 16 000 de lei la nașterea primului copil și de 24 000 de lei la nașterea celui de-al doilea trebuie examinate și aprobate în mod prioritar, dar nu ignorate, respinse și uitate”, a menționat Ivanov pe pagina sa Facebook.

Deputata Violeta Ivanov constată că, pe de o parte, majoritatea pensionarilor trăiesc cu pensii care nu ating nici măcar jumătate de minimul de existență, iar pe de altă parte, este obligația statului să elaboreze o strategie de stimulare a revenirii moldovenilor acasă. Potrivit deputatei, experiența Orheiului, unde echipa Partidului „ȘOR”, a implementat un program de susținere a conaționalilor reveniți în patrie poate fi utilă și extinsă în toată țara.

„Fracțiunea Partidului „ȘOR” va continua să insiste pe examinarea și aprobarea în Legislativ a proiectelor menționate, dar și pe alte inițiative legislative care vor conduce la stimularea natalității, stoparea migrației și revenirea moldovenilor acasă, dar și asigurarea unui vieți mai ușoare pentru pensionari”, a subliniat Ivanov.

Datele Biroului Național de Statistică arată că, la începutul anului 2020, în Moldova locuiau 574,9 mii persoane în vârstă de 60 ani şi peste. Acest indice constituie 21,8% din numărul total al populației. În 2016, cifra era de 18,5%.