Violeta Ivanov comentează situația producătorilor de cartofi de la Briceni: Statul este obligat să-i sprijine
28/10/2020

Violeta Ivanov comentează situația producătorilor de cartofi de la Briceni: Statul este obligat să-i sprijine

În calitate de președinte al țării, Violeta Ivanov nu va permite ca în timp ce recolta stă pe câmpuri, Republica Moldova să importe produse agricole. Violeta Ivanov optează pentru protejarea producătorilor locali de către stat, iar programul echipei sale „Moldova 2024” prevede un șir întreg de acțiuni în acest sens.

Candidatul Partidului „ȘOR” la funcția de președinte a reacționat la știrea despre producătorii de cartofi din raionul Briceni, care sunt nevoiți să-și lase recolta pe deal pentru că nu o pot vinde. Iar asta pentru că piața e plină cu cartofi din alte state. Statul protejează importatorii, iar aceștia vând producția mai ieftină ca „să-i omoare” pe producătorii locali.

„Chiar și într-un an atât de secetos cum a fost 2020, agricultorii noștri nu pot vinde nici măcar puțina roadă strânsă cu atâta trudă. Nici măcar în acest an statul nu a făcut nimic pentru a-i proteja pe agricultorii noștri, iar importatorii fac legea în piețe și centrele comerciale, în timp ce țăranii stau cu recolta pe câmp. Este o situație strigătoare la cer! ”, a menționat Violeta Ivanov.

Ea menționează că statul trebuie să susțină pe deplin producătorul autohton, așa cum prevede și programul său electoral „Moldova 2024”. „În programul nostru, statul este principalul consumator al produselor autohtone. Astfel, recolta va fi achiziționată de către stat direct de la producători. Pentru școli, grădinițe, spitale și alte instituții care vor fi asigurate cu produse autohtone, gustoase și la prețuri rezonabile, iar agricultorii vor fi mai siguri în vederea viitorului an agricol”, a scris Violeta Ivanov.

În plus, în anii mai complicați, cum este 2020, statul trebuie să achite în avans pentru recolta de anul viitor. Astfel, statul ar deveni un creditor puternic și sigur al sectorului agrar și al fermierilor.

De asemenea, Violeta Ivanov și echipa sa pledează pentru reglementarea prețurilor, importurilor și exporturilor în sensul protejării producătorului autohton. „Vom elabora planuri la nivel național pentru a asigura securitatea alimentară și vom crea rezerve de stat pentru a acoperi în întregime necesitățile țării. Toate acestea sunt măsuri care nu necesită investiții sau cheltuieli prea mari. Este nevoie de dorința de a proteja agricultorii noștri, nu intermediarii, comercianții și producătorii de peste hotare. Mă angajez să promovez toate aceste schimbări”, a promis Violeta Ivanov.

Amintim că programul „Moldova 2024” prevede mai multe direcții pentru susținerea și modernizarea agriculturii. Printre acestea sunt crearea unui sistem de irigare modern, acordarea creditelor fără dobândă agricultorilor și altele.

Sursa Foto: agrobiznes.md