(VIDEO) Protest la Curtea de Apel Cahul împotriva abuzurilor în dosarul lui Ilan Șor. Judecătorii nu permit TV-urilor să filmeze , oamenii nu sunt lasati sa protesteze pașnic
22/05/2020

(VIDEO) Protest la Curtea de Apel Cahul împotriva abuzurilor în dosarul lui Ilan Șor. Judecătorii nu permit TV-urilor să filmeze , oamenii nu sunt lasati sa protesteze pașnic

Cetățenii Republicii Moldova cer un proces echitabil pentru Ilan Șor, dar și ca ședințele la Curtea de Apel Cahul să fie publice, așa cum s-a promis. Câteva sute de persoane, inclusiv membri ai Partidului Politic „ȘOR” protestează în aceste momente în fața sediului instanței, revendicând justiție corectă. Instanța i-a interzis presei și cetățenilor să filmeze ședințe, provocând mai multe nemulțumiri

Manifestanții s-au adunat în fața instanței în contextul în care pentru astăzi a fost anunțată continuarea ședinței de judecată întreruptă luni. Cetățenii se declară nemulțumiți pentru faptul că deși, după mai multe solicitări ale avocaților lui Ilan Șor, instanța a aprobat caracterul public al ședințelor, judecătorii au interzis accesul camerelor video.

De asemenea, oamenii cer justiție corectă în dosarul lui Ilan Șor și ca adevărații vinovați ai jafului bancar să nu fie eliberați din penitenciare, așa cum se întâmplă în ultimul timp. „Cerem proces transparent!”, „Stimați judecători, serviți-vă poporul, nu pe Dodon!”, „Ați promis ședințe de judecată transparente! Țineți-vă de cuvânt!”, „Dodon, i-ați labele de pe Ilan!”, „Ilan ȘOR, poporul este alături de tine!”, „Dodon - Dictator!”, „Dodon la pușcărie!”, „Vrem dreptate pentru Ilan Șor!”, sunt o parte din mesajele transmise de manifestanți. Aceștia cred că dosarul are un substrat politic, la comanda președintelui Igor Dodon, care nu permite accesul publicului la ședință pentru a ascunde adevărul.

Câțiva reprezentanți ai protestatarilor au mers în sala de judecată, dar instanța nu a permis continuarea ședinței, cerându-le atât lor, cât și reprezentanților presei să nu filmeze ședința. După un schimb de replici, instanța a anunțat o pauză.

Vicepreședintele Partidului Politic ȘOR, Marina Tauber a calificat acțiunile instanței drept limitare a drepturilor presei, dar și cetățenilor.

Amintim că deși anterior s-a decis că ședințele pe dosarul lui Ilan Șor, la solicitarea acestuia, să fie publice, luni, magistrații au interzis accesul camerelor de luat vederi ale presei din sala de judecată. În plus, judecătorii resping solicitarea motivată a avocaților de a li se acorda timp să ia cunoștințele cu materialele cauzei.

Anterior, Ilan Șor a adus dovezi clare că instanța de la Cahul este supusă presiunilor din partea unor demnitari din anturajul lui Igor Dodon. Fostul consilier pe probleme juridice al lui Dodon, Maxim Lebedinschi, a fost surprins într-o discuție informală cu Ruslan Petrov, președintele Curții de Apel Cahul. Anterior, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a pus presiune pe judecătorii și procurorii de pe dosarul Șor, amenințând că va solicita ANI ca aceștia să fie verificați, cerând verificarea acestora din punct de vedere disciplinar și prin prisma calificării lor.