Vadim Fotescu: Noul Cod vamal va lăsa Moldova fără investitori
16/07/2020

Vadim Fotescu: Noul Cod vamal va lăsa Moldova fără investitori

Fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR” a respins categoric să susțină proiectul noului Cod vamal, examinat astăzi pentru prima lectură. Deputatul formațiunii, Vadim Fotescu, a declarat de la tribuna centrală a Legislativului că adoptarea acestui document va fi o “lovitură mortală pentru toți participanții la activitatea economică externă, inclusiv vama”.

Potrivit lui Vadim Fotescu, noul Cod vamal nu este adaptat deloc la condițiile Republicii Moldova și, cu siguranță, va face rău climatului investițional în țară.

„Înțelegeți că nu va veni niciun investitor pentru că acest cod nu reglementează reguli clare de joc nici pentru business, nici pentru vameși. Incertitudinea juridică provoacă fărădelege”, a declarat deputatul Partidului ȘOR.

El a menționat că proiectul abundă în greșeli, de la cele mai elementare, la scăpări și prevederi interpretabile. Și că este adoptat în grabă „în interesele cuiva”, din care cauză a fost supus votului și cu încălcarea procedurilor - fără a fi examinat în toate comisiile și fără dezbateri publice.

„Amenzile prevăzute în noul Cod vamal ne vor lăsa fără brokeri, fără transportatori. Vă dați seama la ce colaps va duce asta? Asta va omorî businessul care și așa a avut de suferit din cauza pandemiei. Asta demonstrează încă o dată nivelul de profesionalism al guvernului, care și-a permis să expedieze un astfel de proiect în Parlament”, s-a arătat indignat Vadim Fotescu.

El a propus crearea unei comisii speciale care să dezbată proiectul cu toate părțile interesate și care să depună toate amendamentele necesare.