Vadim Fotescu: Din cauza luptei dintre șeful statului și Parlament pierd cetățenii
27/02/2021

Vadim Fotescu: Din cauza luptei dintre șeful statului și Parlament pierd cetățenii

Din cauza încălcării premeditate a Constituției de către președintele Maia Sandu și a luptei dintre Președinție și Parlament, pierde în primul rând țara și cetățenii. Declarația a fost făcută de deputatul Partidului Politic „ȘOR”, Vadim Fotescu, la emisiunea „Interviu în exclusivitate”, de la Ren TV Moldova. În cadrul emisiunii, deputatul a adus mai multe argumente care explică de ce Republica Moldova are nevoie acum mai mult decât oricând de un guvern funcțional.

Refuzul Maiei Sandu de a desemna candidatul propus de o majoritate parlamentară, pentru funcția de prim-ministru, și intenția acesteia de a nu respecta hotărârea Curții Constituționale din 23 februarie reprezintă o încălcare premeditată a Legii Supreme, a declarat Vadim Fotescu. „Să începi cariera de președinte cu încălcarea Legii Supreme, pe care ai depus jurământul, nu este deloc bine”, a adăugat deputatul.

El a mai menționat că actuala criză și incertitudinea politică afectează extrem de grav țara. Republica Moldova e singurul stat din Europa unde nu a început campania de vaccinare împotriva COVID-19, nu poate fi deblocată asistența externă, nici Parlamentul nu poate funcționa eficient, deoarece majoritatea proiectelor de lege au nevoie de avizul Guvernului, motiv pentru care este nevoie de un executiv pe deplin funcțional, a spus Fotescu.

În plus, deputatul Partidului „ȘOR” a explicat că pentru organizarea alegerilor anticipate sunt necesare aproximativ 120 de milioane de lei, bani care ar putea fi utilizați pentru procurarea vaccinuri pentru populație, de pildă, ceea ce ar fi mult mai bine.

„Până la alegerile anticipate, țara trebuie administrată. Oamenii nu vor alegeri anticipate, ci o țară bine guvernată”, a accentuat deputatul Partidului „ȘOR”.

Vadim Fotescu a reiterat poziția Platformei „Pentru Moldova” de a o susține în continuare pe Mariana Durleșteanu pentru funcția de premier. Și asta deoarece, Durleșteanu este un bun profesionist, care va ști cum să scoată țara din criză și să deblocheze sprijinul extern.

Totodată, Vadim Fotescu și-a exprimat speranța că Maia Sandu va pune în prim plan interesele țării și ale cetățeanului și nu pe cele înguste, în favoarea partidului care a propulsat-o în fotoliul de șef al statului. „Sperăm că președintele își va îndeplini obligațiile constituționale, va reveni în câmpul juridic, va purta consultări adevărate, dar nu formale, cu fracțiunile parlamentare, iar într-un final să fie luată o decizie de compromis”, a concluzionat Vadim Fotescu.

De asemenea, analistul politic Cornel Ciurea, prezent la emisiune, a menționat asupra necesității stopării „războiului” dintre președinte și Parlament, iar șeful statului ar trebui să-și revadă deciziile și să renunțe la acțiunile anticonstituționale. De asemenea, el a declarat că deputații ar trebui să fie mai uniți, pentru a bloca deciziile și acțiunile neconstituționale ale Maiei Sandu.