Uniunea Orheiul Nou – inițiativă populară, susținută de Partidul ȘOR
30/10/2017

Uniunea Orheiul Nou – inițiativă populară, susținută de Partidul ȘOR

În cadrul întrunirii reprezentanților satelor din raionul Orhei, Președintele Partidului ȘOR, Primarul de Orhei Ilan ŞOR,  a anunțat despre lansarea unui nou proiect - crearea Uniunii  Orheiul Nou  – o iniţiativă civică a locuitorilor localităților din raionul Orhei.

Vorbind despre susținerea acestei idei, președintele Partidului ȘOR a declarat că scopul creării Uniunii este  să ajute localităţile raionului şi să pună în aplicare programe și proiecte care au fost implementate cu succes în Orhei. În acest scop, sprijinul organizatoric, material și administrativ necesar va fi asigurat de autoritățile municipale, de partidul politic ŞOR și personal de Ilan ŞOR. Echipa primarului de Orhei va pune la dispoziție  experiența acumulară și modelele proprii de soluționare a celor mai stringente  probleme ale locuitorilor.

În cadrul acestei Uniuni, în satele din raion se va realiza o analiză a problemelor primare, se va dezvolta o metodă individuală de soluționare a acestora, după care problema va fi eliminată. 

În special, printre proiectele propuse se numără: iluminarea totală a întregii localităţi, reparații majore sau construcția de drumuri, soluționarea  problemei depozitării deșeurilor, crearea unei întreprinderi agricole exemplar echipate cu mașini agricole, organizarea cumpărării centralizate garantate a produselor agricole, deschiderea de noi întreprinderi de producere în sate și alte proiecte.

Potrivit reprezentanților echipei lui Ilan ŞOR, pentru a adera la această Uniune, în satele care fac parte din componența raionului trebuie să fie creat un grup de inițiativă locală , care va colecta numărul necesar de semnături ale locuitorilor satului respectiv.

Uniunea Orhei va fi o asociație informală, un proiect lansat la inițiativa localnicilor, prin care se propune acordarea de  suport reciproc între localităţile raionului și municipiul Orhei.

În cadrul discursului său, Ilan ŞOR a menţionat în mod special: «Astăzi vorbim despre începutul creării Uniunii  Orheiul Nou- o inițiativă civică care a apărut de jos, din rândul oamenilor și care va fi susținută activ de noi.

Această idee este foarte simplă - putem să depășim toate nenorocirile, toate greutățile și dificultățile împreună, uniți. Doi ani de experiență de succes a echipei noastre de la Orhei, oportunitățile noastre și dorința de a acționa ne permit să devenim o locomotivă în această chestiune.

De multe ori am auzit personal cererile de a lua alte localităţi sub protecția noastră. Oamenii care locuiesc în raionul Orhei, văd cum se schimbă Orheiul, ce schimbări au loc. Oamenii cer ajutorul în localităţile lor în chestiuni de bază.

Dar avem putere doar în orașul Orhei. Cum putem ajuta? Cum putem influența situația din satele raionului ? Am găsit răspunsul la această întrebare. Răspunsul nostru este în unificarea voluntară a cetățenilor din satele raionului într-o uniune informală, despre care vorbim astăzi. Unificarea voluntară a eforturilor în cauza comună este calea prosperității pentru raionul nostru".

«De la bun început vreau să înțelegeți – Uniunea Orheiul Nou este o iniţiativă civică a poporului,  care exprimă dorința poporului, pe care noi ajutăm să o aducem la viaţă.  Echipa noastră a fost întotdeauna și va fi aproape de popor și cetățeni de rând. Pentru dorințele și problemele lor. Suntem gata să sprijinim această minunată inițiativă în orice mod posibil, dar succesul final în implementare depinde de voi toți. De locuitorii satelor și orașelor din regiune. Soluționarea principalelor probleme depind de activitatea dvs., de participarea dvs., de dorința de a vă transforma satele.”

De asemenea, Ilan ŞOR a propus elaborarea propriului logo pentru  proiectul nou lansat, astfel încât acesta să poată fi recunoscut. În calitate de simbol este sugerată imaginea stilizată a unei flori ornamentale utilizată în arhitectura tradițională a satelor din raionul Orhei, închisă într-un cerc roșu și un romb verde. Aceasta ar trebui să simbolizeze viața, energia și păstrarea tradițiilor, un tribut adus strămoșilor care au trăit pe pământul orheian.

În cadrul evenimentului, publicului a fost  prezentat un scurt film - prezentarea ideii Uniunii Orheiul Nou. Deasemenea, pe scenă au evoluat și reprezentanți ai mai multor localități din raion. În total, au participat mai mult de 700 de persoane din 70 de sate ale raionului. Locuitorii raionului Orhei care au venit la întâlnire au salutat cu căldură lansarea acestui proiect și au susținut necesitatea urgentă de a uni eforturile tuturor locuitorilor din raion, din toate localitățile.

 La sfârșitul discursului său, Ilan ŞOR a declarat:

«Dorim ca fiecare sat și întregul raion să fie cel mai bun raion din țară. Pentru că aici trăiesc cei mai buni oameni. Deoarece oraşul Orhei și raionul Orhei a devenit de mult patria noastră mică, casa noastră ».