Un deputat al Partidului „ȘOR” propune simplificarea testelor la BAC
08/05/2020

Un deputat al Partidului „ȘOR” propune simplificarea testelor la BAC

Sesiunea din acest an a examenelor de bacalaureat trebuie să fie organizată obligatoriu, dar în condiții alineate la realitățile dictate de pandemie. Asta ar însemna schimbarea formatului de susținere a examenelor și simplificarea testelor examenelor.

Afirmații în acest sens a făcut Reghina Apostolova, deputată a Partidului „ȘOR”, într-o emisiunea de la Orhei TV.

Potrivit deputatei, în situația pandemiei ar fi mai indicat ca examenele să se desfășoare în fiecare liceu și nu la Centrele de BAC.

Deputata, care în trecut a deținut mai mulți ani funcția de director de liceu, a mai spus că testele din acest an trebuie simplificate, iar materia din martie și până la finele anului școlar nu ar trebui inclusă în teste, deoarece nu toți elevii au fost încadrați eficient în procesul educațional la distanță.

Reghina Apostolova a mai declarat la emisiunea „Ora locală” de la Orhei TV că pandemia a arătat că sistemul educațional din Moldova nu a fost pregătit pe deplin pentru asigurarea procesului educațional la distanță.

„Din cei 24 de mii de profesori doar 8000 au fost instruiți până acum pentru organizarea studiilor la distanță. În această vară formarea profesorilor în acest sens trebuie să aibă loc obligatoriu”, a spus Apostolova.

Deputata a subliniat că bugetul pentru educație trebuie revăzut și suplimentat, astfel ca să fie motivați profesorii și să fie alocate fonduri pentru dezvoltarea sistemelor și platformelor de învățământ la distanță.

La începutul lunii martie, deputații Partidului „ȘOR” au atenționat factorii decizionali că sistemul educațional din țară, cu excepția Chișinăului și Bălțiului, nu e pregătit suficient de desfășurarea învățământului la distanță. Asta în condițiile în care nu toți profesorii și elevii dispun de gadgeturi.

„Abia acum, recent, Guvernul a luat ca măsură decizia de a aloca 20 mil. de lei pentru achiziționarea tehnicii. E cam tardiv, dar să sperăm că aceste mijloace vor ajunge în licee măcar în preajma noului an de studii”, a spus Reghina Apostolova.

Potrivit statisticilor oficiale, în jur de 3000 de cadre didactice nu dispun de mijloace tehnice pentru desfășurarea educației la distanță, iar 20 de mii de copii nu au gadgeturi ca să învețe la distanță.

Activitatea instituțiilor de învățământ din țară a fost suspendată din 10 martie, la câteva zile după izbucnirea pandemiei de COVID-19. De atunci și până la sfârșitul anului de studii învățământul se face la distanță.