Un deputat al Partidului ȘOR consideră ineficientă activitatea comisiei parlamentare pentru elucidarea circumstanțelor fraudei bancare
12/03/2020

Un deputat al Partidului ȘOR consideră ineficientă activitatea comisiei parlamentare pentru elucidarea circumstanțelor fraudei bancare

Activitatea Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar s-a limitat doar în a constata unele fapte și în a obliga BNM să prezinte în Parlament, până la 1 aprilie, un raport privind legalitatea, modalitatea de repartizare și de utilizare a creditelor de urgență acordate de Banca Centrală „Băncii de Economii”, „Băncii Sociale” și „Unibank” în perioada 2014-2015.

Afirmațiile au fost făcute azi în plenul Parlamentului de către Denis Ulanov, deputat din partea Partidului „ȘOR”.

Denis Ulanov a remarcat că 80 la sută din documentele ce țin de oferirea creditelor de urgență celor trei bănci, pentru acoperirea depozitelor, sub garanția Guvernului, sunt disponibile de câțiva ani pe site-ul BNM.

Banii au fost alocați băncilor după introducerea supravegherii speciale de către BNM și acest fapt nu poate fi contestat de nimeni. Pe site sunt indicate toate cifrele, când și cum au fost oferite creditele. Comisia trebuia doar să detalieze informația și să o prezinte opiniei publice, a declarat Ulanov, acuzând comisia de activitate ineficientă.

Denis Ulanov a amintit că deși a făcut o solicitare în acest sens, el nu a fost admis în componența comisiei cu pricina.

Președintele comisiei, deputatul PSRM, Vladimir Golovatiuc s-a justificat că activează în această comisie de câteva luni. Totodată, acesta a recunoscut că cele trei bănci („BEM”, „Banca Socială” și „Unibank”) nu trebuiau lichidate.

„Părerea mea e că atunci a avut loc o pseudolichidare a celor trei bănci. Ele puteau fi păstrate cu un preț de zeci de ori mai mic față de suma care a fost pusă pe umerii cetățenilor ca datorie de stat”, a declarat Golovatiuc.

Precizăm că, astăzi, liderul Partidului „ȘOR”, deputatul Ilan Șor a prezentat într-o intervenție live pe Facebook un document semnat de Ion Ropot, administratorul special al BEM și fost funcționar al BNM, ce datează cu 27 noiembrie 2014, în care este solicitat un credit de urgență de circa 5,3 mlrd de lei. Demersul respectiv a fost semnat în aceeași în care Ilan Șor și acționarii au fost înlăturați din cele trei bănci de la luarea deciziilor.

Săptămâna trecută Ilan Șor, ex-președintele Consiliului de Administrație al BEM, declara într-o conferință de presă că frauda bancară a fost comisă în interesul omului de afaceri Veaceslav Platon cu implicarea unor funcționari de la BNM. Șor afirma că acționarii celor trei bănci nu au solicitat credite de urgență, că acestea puteau să depășească situația de criză și fără intervenția statului. Mai mult, Ilan Șor a propus, săptămâna trecută, ca soluție, ca statul să asigure reluarea activității celor trei bănci lichidate pentru a putea fi returnate fondurile delapidate cu participarea BNM.

În urma devalizării sistemului bancar, BNM a acordat un credit de urgență celor trei bănci în valoare de circa 13,3 mlrd. de lei.