Trei lovituri de grație pentru problemele Chișinăului – candidatul Partidului ȘOR și-a prezentat programul electoral
12/04/2018

Trei lovituri de grație pentru problemele Chișinăului – candidatul Partidului ȘOR și-a prezentat programul electoral

La 12 aprilie, la Chișinău a avut loc prezentarea programului electoral al Reghinei Apostolova, candidat la funcția de primar general de Chișinău din partea Partidului “ȘOR” la alegerile anticipate din 20 mai curent.

Potrivit Reghinei Apostolova, sunt necesare acțiuni rapide și decisive pentru a depăși cele mai acute probleme ale Chișinăului. Candidatul din partea Partidului “ȘOR” și-a numit planul de acțiuni pentru perioada de un an,  "Cele trei lovituri asupra problemelor din Chișinău", care presupune trei domenii în care se vor lua măsuri prioritare pentru a schimba situația spre bine: infrastructură, sferă socială, economie.

În special, candidatul a declarat următoarele:

«Toată lumea cunoaște că mandatul viitorului primar general ales anticipat este limitat la o perioadă de 1 an. Toată lumea înțelege că acest timp nu este suficient pentru a rezolva întregul complex de probleme care s-au acumulat în capitală.

Dar experiența mea în calitate de viceprimar al Orheiului demonstrează  că, chiar și în decurs de  un an, este posibil să se obțină rezultate notabile dacă vom stabili obiective realiste și vom decide prioritar cele mai acute probleme ale cetățenilor.

Programul nostru este conceput pentru un an de lucru. Noi ne angajăm să îndeplinim fiecare punct din acesta.

Știu cu siguranță că într-un an vom fi capabili să aplicăm trei lovituri majore asupra celor mai acute problemee.»

În continuare a fost citit și comentat programul electoral

Îl prezentăm într-o formă succintă:

TREI LOVITURI ASUPRA PROBLEMELOR CHIȘINĂULUI

  1. INFRASTRUCTURA: curățenie, lumină, ordine !

Curățenie și ordine pe străzi și în curți.

Vom restabili sistemul de curățenie regulate, zilnică pe străzile și în curțile orașului.

Pentru fiecare centimetru al orașului trebuie să existe un responsabil pentru menținerea curățeniei și a ordinii. Numărul de măturători va crește. Munca lor va fi remunerată într-un mod decent. La Chișinău vom realiza programul care este implementat cu succes la Orhei „Operațiunea curte“ pentru fiecare curte din capitală!

Repararea drumurilor și trotuarelor, iluminat stradal modern, spații verzi.

Pe parcursul anului, ne angajăm să modernizăm principalele artere de transport (inclusiv secțiunea pietonală) din fiecare sector al Chișinăului.

Este absolut necesarp construirea unui nod rutier pe mai multe niveluri în zona fabricii de tutun din Chișinău.

Vom realiza acoperirea completă a orașului cu iluminare stradală pe timp de noapte. 

Vom readuce la viață zonele verzi din Chișinău.

  1. SFERA SOCIALĂ: ajutor pentru persoanele în etate, îngrijirea copiilor, locuințe sociale.

Farmacii și magazine sociale

Vom dezvolta o rețea de magazine sociale și farmacii sociale în oraș. Sute de mii de pensionari și alți locuitori nevoiași ai Chișinăului vor putea economisi zilnic pe produse alimentare și medicamente.

 

Alocații pentru pensii din partea autorității municipale

Orice persoană care locuiește permanent în municipiul Chișinău va primi imediat un supliment lunar la pensie în mărime de 1 mii lei.

Generația care a construit orașul este demnă de recunoștința și atenția noastră.

 

Capitalul matern și alimentație centralizată de calitate în grădinițe și școli.

fiecare nou-născut, mamele vor primi suplimentar de la autoritățile municipale 7 mii lei pentru nașterea primului copil și 10 mii lei - pentru fiecare copil ulterior.

Această practică de stimulare a natalității și de asistență familiilor funcționează cu succes la Orhei în ultimii trei ani. Astăzi suntem gata să o implementăm și la Chișinău.

Totodată,  trebuie să protejăm copiii înșiși. Vom asigura la nivel de municipiu producția centralizată și livrarea de alimente de înaltă calitate pentru instituțiile destinate copiilor.

Locuințe sociale pentru angajații de stat și familiile tinere.

La fel ca și în Orhei, vom implementa programul "Locuințe sociale". Bugetarii și familiile tinere vor avea posibilitatea de a-și obține propriile locuințe, plătind o sumă de cel mult 500 de lei pe lună, fără dobândă, timp de 35 de ani.

  1. ECONOMIA ȘI FINANȚELE: investiții, responsabilitate socială, disciplină financiară

Investiții.

Folosind relațiile pe care le-am dezvoltat pe parcurs cu mediul de afaceri din afara Moldovei, vom atrage investiții străine semnificative în capitală.

Disciplina financiară și veniturile bugetare suplimentare.

Vom convinge și, dacă este necesar, prin drepturile autorității – vom obliga îndeplinirea obligațiilor la buget în întregime și la timp. Corupția și furtul de fonduri din Primăria orașului Chișinău vor fi eradicate.

Considerăm că este necesară majorarea semnificativă a taxelor locale pe un set de poziții. La Chișinău intenționăm să mergem și mai departe - profitul principal din vânzarea unor categorii de bunuri, cum ar fi produsele din tutun și alcoolul, ar trebui să ajungă în bugetul capitalei și să nu devină un supra-profit al comercianților privați.

Responsabilitatea socială.

Cel bogat trebuie să aibă grijă de cel sărac, omul de afaceri trebuie să-și poarte partea de responsabilitate față de oraș și comunitatea orașului. Numai în acest fel, urmând exemplul țărilor dezvoltate, va fi posibil să se construiască un oraș în care va fi confortabil și plăcut să trăiască toate categoriile de cetățeni.

Spre final, Reghina Apostolova a vorbit  despre mecanismele de implementare a acestui program:

«Finanțarea programului va fi asigurată prin creșterea veniturilor bugetare, atragerea investițiilor, precum și a fondurilor extrabugetare. Noi știm cum să ne finanțăm programele și proiectele.

În ceea ce privește lucrul cu Consiliul Municipal, suntem siguri că fiecare dintre propunerile noastre va fi susținută de toți consilierii municipali, indiferent de apartenența lor politică sau de partid. Nu ne vom implica în bătălii politice și intrigi, ne vom concentra pe rezolvarea problemelor cetățenilor și ale orașului. Așadar, vom realiza în Consiliu un consens și o susținere a programului nostru».

«Noi știm ce și cum să facem pentru a îmbunătăți situația. Am dovedit acest lucru la Orhei. Îl vom dovedi și la Chișinău!», - A declarat Reghina Apostolova la sfârșitul discursului său.

Prezent la eveniment, Președintele Partidului “ȘOR”, Primarul de Orhei, Ilan ȘOR, s-a axat la rândul său asupra calităților umane și profesionale ale candidatului, a vorbit despre rolul ei în calitate de vice-primar al orașului Orhei în implementarea acelor reforme, prin care orașul a devenit faimos în toată țara. De asemenea, el a făcut referire la situația catastrofală din Chișinău, care de zeci de ani a fost lipsit o condicere normală.  Primarul de Orhei a prezentat exemple paradoxale din viața de azi  a municipiului, care ilustrează clarnedreptatea și indiferența față de oraș, care domină acum în Chișinău. În cele din urmă, Ilan ȘOR și-a exprimat încrederea că Chișinăul are nevoie de un astfel de lider ca Reghina Apostolova și de o echipă ca cea a Partidului “ȘOR”.

Reghina Apostolova a fost înregistrată în calitate de candidat din partea Partidului “ȘOR” la 10 aprilie. Până în prezent, a fost vice-primar al orașului Orhei. A condus  o mare parte din proiectele de infrastructură și cele  sociale din acest oraș. Pedagog de specialitate, a lucrat mult timp în școală, inclusiv în funcția de director al unei școli din sectorul Râșcani al capitalei.  A fost  consilier în consiliul municipal din Chișinău, a ocupat funcția de pretor al sectorului Râșcani al capitalei. Alegerile anticipate la funcția de primar al Chișinăului vor avea loc pe 20 mai.

Programa electorală