21/05/2020

"Sunt ca la război”. Partidul „ȘOR” a propus un proiect de lege privind fortificarea statutului medicilor

Deputații Partidului Politic „ȘOR” au anunțat joi, 21 mai, despre elaborarea unui proiect de lege menit să fortifice statutul de medic și să garanteze mai multe facilități cadrelor medicale. Proiectul propune, practic, egalarea statutului medicilor cu cel al militarilor și polițiștilor, și recunoașterea importanței, dar și riscurile exercitării profesiei de medic.

Inițiativa vine să completeze Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic, a declarat într-un briefing deputata Violeta Ivanov, vicepreședintele fracțiunii parlamentare a Partidului “ȘOR”.

„Medicii noștri sunt puși acum, practic, în situație de război. Nu în zădar pandemia este considerată una din cele mai mari provocări după al Doilea Război Mondial. Un război cu un inamic virulent și perfid. În ceva mai mult de două luni de la izbucnirea pandemiei, în Republica Moldova avem deja confirmate 1 418 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, infectați cu COVID-19, iar unii lucrători medicali și-au pierdut viața”, a menționat Violeta Ivanov.

Deputații Partidului „ȘOR” propun introducerea unui articol nou în lege, care prevede mai multe înlesniri și beneficii sociale pentru medici, inclusiv egalarea statutului lor cu cel al militarilor. Una din propuneri prevede emiterea legitimațiilor de medic, în baza căreia ei ar urma să beneficieze de reduceri la anumite medicamente. La fel, în baza legitimațiilor de serviciu, se propune ca medicii să poată călători gratuit în transportul public în timpul exercitării profesii.

În proiect, deputații Partidului „ȘOR” propun și oferirea indemnizațiilor familiei medicului, în caz de deces în timpul exercitării profesiei. Aceasta ar urma să constituie 60 de salarii ale medicului. La elaborarea inițiativei legislative, autorii s-au condus de prevederile similare acordate militarilor și unor angajați ai SIS și MAI, ale căror familii primesc o indemnizație echivalentă cu 120 de salarii ale persoanei decedate.

De asemenea, se propune acordarea mai multor compensații în cazurile de încadrare a medicilor în grad de dizabilitate în legătură cu exerciţiul funcţiei. Proiectul mai prevede ca medicii care activează în condiții dificile și cu risc sporit pentru viața și sănătatea lor, cum ar fi starea de urgență, au nevoie să fie asigurați cu apă, hrană caldă, compensații materiale, remunerare sporită a muncii și alte măsuri corespunzătoare.

Autorii inițiativei consideră că sistemul de sănătate al țării trebuie resuscitat, iar proiectul poate contribui la acest proces.

„Doar într-un an au plecat aproape 3000 de medici și asistenți medicali, iar problema continuă să se agraveze. Avem medici buni, dar un sistem și cadru legal imperfect care necesită a fi modificat. Fiecare dintre noi are obligația morală să participe la construirea unui nou sistem medical, mai viabil și mai eficient”, a mai spus Violeta Ivanov.

Autorii proiectului au chemat colegii din toate grupurile parlamentare să susțină proiectul de lege.