ȘOR: Grecianîi a mințit, firma familiei sale a participat la devalizarea BEM –ului
25/09/2019

ȘOR: Grecianîi a mințit, firma familiei sale a participat la devalizarea BEM –ului

Deputații Partidului Politic ȘOR vor transmite mâine două demersuri la Procuratură și la Comisia parlamentară de anchetă privind jaful din sectorul bancar în privința creditului de aproximativ 40 de milioane de lei luat de compania soțului Zinaidei Greceanîi încă în anul 2008 și care nu a fost returnat nici până astăzi, a anunțat miercuri, 25 septembrie, liderul formațiunii, Ilan Șor.

 

El a amintit că soțul președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi stă în spatele unei companii care a primit un credit enorm de la Banca de Economii pe care nu l-a returnat. Mai mult, cel mai probabil Zinaida Greceanîi a făcut trafic de influență pentru creditul companiei soțului său.

 

„În așa numitul miliard este și un credit de 40 de milioane de lei acordat în anul 2008 companiei Alsvit-Print, al cărei benificart final este Alexei Zgreeacîi, soțul mulstimatei președintă a Parlamentului. În momentul acordării creditului Zinaida Greceanîiu deținea funcția de prim-ministru, astfel încât decizia de acordare a creditului cel mai probabil a fost influențată de ea”, a declarat Ilan Șor într-o înregistrare video pe contul său de facebook.

El a precizat că deține toate documentele care demonstrează existența acestui credit și implicarea soțului Zinaidei Greceanîi. „Avem toate documentele care demonstrează că această companie îi aparține anume lui. În calitate de fost președinte al consiliului de administrație a băncii am văzut aceste documente în original”, a precizat Ilan Șor.

În acest context, Ilan Șor a criticat faptul că organele de anchetă să se ocupe de acest caz vizibil și cunoscut de toți, persecută și arestează persoane nevinovate.  „De ce procuratura, comisia de anchetă nu se ocupă de acest caz clar de furt bancar? De ce în loc să ridici imunitatea unor femei nevinovate și să le bagi la închisoare, nu interoghezi vinovații reali ai banilor furați din bănci, un credit real care a fost acordat și furat?”, a întrebat Ilan Șor.

De aceea, el a anunțat că deputații Partidului ȘOR vor depune demersuri la procuratură și comisia parlamentară de anchetă pentru a investiga acest caz. „Mâine deputații vor transmite două demersuri la procuratură și la Comisia de anchetă. Procuraturii îi vom cere să explice acțiunile în privința acestui caz și de ce nu au fost interogați soții Greceanîi. Și vom întreba comisia ce s-a făcut în cadrul acestei investigații. Sper foarte multe că acest caz real de furt de către familia Gerecanîi de 40 de milioane de lei din banca de Economii va fi demonstrat și investigat”, a concluzionat Ilan Șor.

Amintim că presa a scris despre faptul că Alexei Greceanîi a fost membru al al Consiliului de Administrație al Companiei Fabrica de Vin din Cojușna, care a fost creditată cu 1,63 milioane euro și 500 000 de dolari americani, iar în 2010 această fabrică și-a declarat falimentul. În 2011, firma off-shore "Alsvit-Print", înregistrată în Cipru, al cărei proprietar-beneficiar era tot Alexei Greceanîi, ia un nou credit, în valoare de 40 milioane lei, tot de la BEM, chipurile, pentru a răscumpăra gajul Fabricii de Vinuri din Cojușna. Creditul neperformant al companiei "Alsvit-Print" se regăsește în Raportul Kroll, dar informațiile despre acest caz sunt tăinuite  de membri Comisiei parlamentare de anchetă, din care fac parte și deputați socialiști, adică subalterni ai Zinaidei Greceanîi.

 

https://ru.scribd.com/document/417497124/Greceanii-Fraudarea-BEM?fbclid=IwAR229ph4R0R8mhx3m-rCGJAdtoSkiVMAC16QtCLkIlPZOiurfEUtU0KRXVk

 

https://www.youtube.com/watch?v=_X4RagaCSEo&feature=youtu.be