Reprezentanți ai fracțiunii parlamentare a Partidului ȘOR, în vizită oficială în Republica Lituania
18/12/2019

Reprezentanți ai fracțiunii parlamentare a Partidului ȘOR, în vizită oficială în Republica Lituania

Deputata Reghina Apostolova, precum și asistentul deputaților din fracțiunea Partidului ȘOR, Vladimir Fedorov, se află într-o deplasare de serviciu în Republica Lituania, în contextul cooperării bilaterale între organele legislative de la Chișinău și Vilnius.

Timp de câteva zile, partea moldovenească s-a familiarizat cu activitatea Seimului Lituaniei și a făcut schimb de experiență și opinii cu privire la politica agrară din cele două țări.

Delegația moldoveană a avut o întâlnire cu vicepreședintele Seimului, Irena Šiaulienė, cu membrii Comitetului Seimului pentru Agricultură, cu deputați lituanieni și reprezentanți ai autorităților locale.

De asemenea, delegația noastră a vizitat o serie de localități lituaniene, unde au avut posibilitate să se documenteze pe marginea specificului regional.

La rândul ei, deputata Reghina Apostolova i-a informat pe colegii lituanieni despre activitățile fracțiunii parlamentare a Partidului ȘOR și le-a povestit despre experiența unică a reprezentanților formațiunii politice în administrarea localităților din raioanele agrare ale Moldovei. Ea s-a referit în special la comuna Jora de Mijloc, Orhei, unde, într-o perioadă scurtă de timp, primarul din partea Partidului ȘOR, Marina Tauber, a reușit nu doar să oprească degradarea și să facă schimbări sociale și de infrastructură vizibile, dar și să creeze „Comuna Visului”, prima întreprindere agricolă colectivă din țară de un tip nou.

În opinia Reghinei Apostolova, Lituania și Moldova au multe lucruri comune, dar și diferențe, probleme, în mare parte din domeniul reformei agricole și al organizării vieții locuitorilor regiunilor agrare. Deputata consideră că pentru Moldova este util să preia din Lituania practicile din domeniul respectiv, avându-se în vedere similitudinile dintre cele două state în ce privește numărul populației și suprafața.