Reghina Apostolova a discutat cu membrii delegației Congresului Autorităților Locale și Regionale ale Consiliului Europei
21/11/2019

Reghina Apostolova a discutat cu membrii delegației Congresului Autorităților Locale și Regionale ale Consiliului Europei

Pe 21 noiembrie, din numele Comisiei parlamentare pentru administrație publică, ecologie și dezvoltare teritorială, Reghina Apostolova, deputată a fracțiunii Partidului ȘOR, a purtat discuții cu membrii delegației Congresului Autorităților Locale și Regionale ale Consiliului Europei, care se află în Moldova într-o vizită.

În cuvântul său de salut, deputata Partidului ȘOR le-a mulțumit distinșilor oaspeți pentru atenția și suportul acordat părții moldovenești de prestigioasa organizație și pentru implicarea în dezvoltarea unei administrații locale independente și puternice în Republica Moldova.

Potrivit deputatului, autoritatea locală este acea verigă a puterii care rezolvă problemele cotidiene ale oamenilor și de care cetățenii își leagă speranțele în mod deosebit. În context, Reghina Apostolova a menționat că este personal familiarizată cu problemele autorităților locale, deoarece a activat timp de mai mulți ani în Primăria Chișinău și a fost viceprimar al orașului Orhei.

„Am acumulat o bogată experiență timp de mai mulți ani în structurile administrațiilor locale și înțeleg foarte bine problemele, m-am ciocnit personal cu problemele pe care reprezentanții Congresului le-au remarcat în raportul lor și recomandările pe care le-au făcut în urma vizitei din luna iunie. Autoritatea locală este fundamentul unui stat democratic modern. Aceasta este autoritatea, care zilnic contactează cu oamenii și de care depinde soluționarea problemelor cotidiene ale cetățenilor. Anume administrația locală determină într-o mare măsură calitatea vieții umane, adesea mai frecvent decât autoritățile centrale”, le-a comunicat Reghina Apostolova interlocutorilor.

Deputata a remarcat, de asemenea, că toate recomandările făcute de delegație vor fi luate în considerare la nivelul Parlamentului, iar comisia pe care o reprezintă va depune toate eforturile pentru a îmbunătăți cadrul legal în ceea ce privește consolidarea autorității locale. 

Reghina Apostolova și-a exprimat optimismul în legătură cu perspectivele acestei activități. 

„Suntem optimiști în privința perspectivelor dezvoltării independenței și consolidării autorităților locale. Unul dintre motive este acela că, tradițional, potrivit sondajelor, cetățenii noștri au o încredere mare în reprezentanții autorităților locale – în primarii și consilierii locali. Iar asta înseamnă că există o bază și condițiile necesare pentru dezvoltare”. 

În cadrul întâlnirii, părțile au discutat despre aspectele consolidării independenței autorităților locale și creșterea participării cetățenilor la luarea deciziilor la nivel local. În acest context, Reghina Apostolova a oferit exemple concrete din experiența sa, ilustrând cu succesele echipei Partidului ȘOR din Orhei și alte localități. Deputata a relatat succint despre inițiativele fracțiunii Partidului ȘOR care vizează îmbunătățirea legislației în domeniul autorităților locale și regionale.

Congresul Autorităților Locale și Regionale ale Consiliului Europei reprezintă autoritățile locale și regionale din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. Congresul promovează democrația locală și regională, sprijină consolidarea autoguvernării locale și regionale, precum și alinierea acestora la principiile Cartei europene a autonomiei locale.