Reacția Partidului ȘOR la declarațiile ministrului Nagacevschi
17/12/2019

Reacția Partidului ȘOR la declarațiile ministrului Nagacevschi

Guvernul a dat aviz negativ proiectului de lege elaborat și propus de fracțiunea parlamentară a Partidului Politic ȘOR privind răspunderea penală pentru neîndeplinirea promisiunilor electorale.

Ministrul Justiției, dl Nagacevschi nu s-a ostenit chiar să facă un comentariu asupra proiectului, numindu-l „nedemocratic”, „neconstituțional” și chiar „un atac îndrăzneț la adresa libertății de exprimare”.

Astfel, reiese că domnul ministru consideră că minciunile preelectorale, înșelarea sistematică a alegătorilor de către politicieni ca fiind niște lucruri constituționale și democratice. Este de neînțeles ce legătură are „libertatea de exprimare”, care ar fi atacată de proiectul nostru de lege.  

Cu această ocazie le reamintim ministrului Justiției, Guvernului și parlamentarilor că platformele și promisiunile electorale ale concurenților electorali nu reprezintă o „exprimare a opiniei”, ci este un document oficial care stabilește obligațiile politicienilor față de alegători. Dar, întrucât poziția oficială a statului, în persoana ministrului Justiției, constă în faptul că un program electoral este doar o „opinie” exprimată într-o formă liberă, nu este deloc de mirare că cetățenii Republicii Moldova sunt înșelați constant. Mai este de mirare, având în vedere o astfel de poziție a Guvernului, că cetățenii își pierd încrederea în viabilitatea statului moldovean și preferă să părăsească masiv țara? Mai pune cineva la îndoială faptul de ce în Republica Moldova noțiunea de „politică” a devenit sinonim cu „înșelăciunea cinică”? Poziția ministrului Justiției a demonstrat pe deplin adevăratele cauze ale degradării socio-economice și infrastructurale a țării noastre. Această poziție legitimează minciuna electorală ca o acțiune respectabilă, o plasează în categoria permisivităților, consfințită de Constituție și normele democratice.

În romanul profetic antiutopie „1984”, scriitorul George Orwell a descris o societate totalitară dominată de ideologia dublelor standarde în gândire. Cele mai elementare principii din roman: „Pacea este război”, „Libertatea este sclavie”, „Minciuna este adevărul”. Ghidat anume de aceste principii, ministerul Justiției a emis verdictul pe marginea proiectului de lege al Partidului Politic ȘOR.

Acest document încerca doar să dea un caracter de obligativitate promisiunilor electorale, care adesea sunt minciuni și înșelătorii expuse de politicienii care se acoperă cu „opiniile libere”. Adoptarea proiectului i-ar fi determinat pe politicienii moldoveni să fie mai realiști în promisiunile lor sau să fie mai responsabili în ceea ce spun și promit.

Există un articol în Codul Penal, care prevede pedepsirea fraudei. Este interesant să aflăm cum ar diferenția ministerul Justiției o fraudă simplă de una electorală, prin ce diferă acestea și de ce amăgirea electoratului nu ar trebui pedepsită? Fie că ministrul se teme pentru soarta stăpânilor săi politici, fie, pur și simplu, n-a înțeles esența proiectului de lege.

Partidul Politic ȘOR își rezervă dreptul, după ce va face unele modificări la proiect, să-l propună repetat pentru adoptare Parlamentului Republicii Moldova.