Reacția Partidului Politic ȘOR la informațiile cu privire la pretențiile financiare de 2 000 000 de lei
09/12/2019

Reacția Partidului Politic ȘOR la informațiile cu privire la pretențiile financiare de 2 000 000 de lei

În legătură cu informațiile apărute în presă cu privire la o hotărâre a Curții Supreme de Justiție prin care Partidul ȘOR ar fi obligat să achite statului aproximativ 2 milioane de lei, mijloace care ar fi fost obținute ilegal în timpul campaniei electorale, comunicăm următoarele. 

Hotărârea Curții Supreme de Justiție nu formulează o astfel de cerință, ci se referă doar la refuzul de a examina recursul Partidului ȘOR împotriva unei hotărâri anterioare a Comisiei Electorale Centrale, care, în opinia noastră, nu este corectă.

Anterior, Comisia Electorală Centrală, după ce analizat toate actele, a stabilit că Partidul ȘOR, într-adevăr, nu este culpabilă și a constatat că a primit pentru campania electorală 2.090.000 de lei de la mai multe persoane juridice. În ciuda faptului că Partidul ȘOR nu a încălcat legea, CEC a considerat că formațiunea politică trebuie să transfere această sumă în bugetul de stat. Această decizie neîntemeiată și nedreaptă a CEC a fost atacată de avocații noștri în instanță. Cu toate acestea, de fiecare dată, instanțele judecătorești, sub diferite pretexte, nu au pus cazul pe rol. De asemenea, la 2 decembrie, CSJ a refuzat să examineze cazul în fond. Astfel, plângerea noastră argumentată împotriva deciziei CEC nu a fost examinată în fond de nici o instanță. 

În consecință, interpretarea refuzului de către CSJ ca obligativitate de a plăti sumele calculate de CEC este incorectă.

Pe 11 decembrie, Curtea Supremă de Justiție va examina un alt proces legat de acest caz. Partidul ȘOR așteaptă cu nerăbdare să fie examinat detaliat, care să rezulte o hotărâre legală și corectă.

În același timp, având în vedere nevinovăția noastră, suntem gata, în cazul epuizării tuturor căilor din Republica Moldova, să ne apărăm drepturile la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Suntem convinși că, mai devreme sau mai târziu, cu siguranță, vom obține câștig de cauză.

 

Serviciul de presă al Partidului ȘOR