Raionul și municipiul Orhei a comemorat victimele Holocaustului
27/01/2020

Raionul și municipiul Orhei a comemorat victimele Holocaustului

Astăzi întreaga omenire comemorează 75 de ani de la eliberarea victimelor lagărului de concentrare de la Auschwitz. În această zi, când întreaga lume marchează această dată, în Orhei, deja pentru al 5-lea an consecutiv, autoritățile locale vin cu un omagiu în amintirea victimelor tragicelor evenimente.

În acest an, la cimitirul evreiesc local, alături de rabinul Sinagogii din Chișinău, Habad Lubavich, precum și șeful Asociației Culturale Evreiești Izyaslav Mundryan și reprezentanții comunității evreiești locale, a fost alături și conducerea raionului Orhei, reprezentanții primăriei municipiului Orhei, deputați ai Parlamentului Republicii Moldova din partea Partidului ȘOR, primarii și consilierii locali din rândul formațiunii politice, dar și locuitorii orașului.

Manifestația, condusă de conducerea raionului și a municipiului a pornit din centrul orașului și până la cimitirul evreiesc. În afară de flori, mulți oameni au venit cu pietre mici în mâini, o tradiție evreiască antică, care simbolizează memoria eternă a celor duși din viață.

În discursul său, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu a menționat că această zi trebuie să fie memorată de toată lumea pentru a nu mai permite să aibă loc astfel de crime.

«Holocaustul nu este doar tragedia poporului evreu. Este tragedia întregii omeniri care demonstrează la ce pot duce ideile negândite. Suntem obligați să ținem minte tot ce s-a întâmplat și să transmitem istoria tinerii generații. Pentru că tot ce s-a întâmplat trebuie să rămână istorie și să nu se mai repete niciodată», - a menționat Țurcanu.

Primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu a declarat că în această zi, reprezentanții primăriei aduc un omagiu în memoria milioanelor de victime nevinovate. «Această tragedie ne-a afectat și pe noi, ca stat.  Orheiul întotdeauna a fost populat de un număr mare de evrei, iar în anii războiului moartea a afectat și conaționalii noștri. Nu avem dreptul să uităm de cei 300 de mii de evrei care au fost omorâți pe pământul nostru. Este o istorie neagră care trebuie să ne învețe că astfel de evenimente să nu mai aibă loc. Iar încurajarea xenofobiei și antisemetismului să nu existe sub nicio formă”, a spus primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu.

Deputata Partidului ȘOR, Marina Tauber a menționat că tragedia Holocaustului a afectat și familia sa. Aceasta a mulțumit celor prezenți pentru omagiul adus victimelor fascismului și a dat citire declarației președintelui Partidului ȘOR, primarul de onoare al municipiului Orhei,  Ilan Șor, cu privire la această zi.

Potrivit lui Ilan Șor, ”amintirea de Holocaust înseamnă să te gândești la viitor”.

Holocaust – nu este doar tragedia evreilor, dar a tuturor popoarelor, a Europei și a întregii lumi. Și această catastrofă nu trebuie să se mai repete.

Amintirea de Holocaust înseamnă să te gândești la viitor. Pentru că viitorul omenirii nu este posibil decât dacă sunt prevenite astfel de tragedii, cu condiția ca ura reciprocă, autodistrugerea, cruzimea să fie respinse. Noi, oamenii, vom putea continua istoria și calea noastră pământească doar în pace și înțelegere reciprocă. Noi, care știm și ne amintim lecțiile de istorie, oricât de groaznice ar fi, suntem obligați să transmitem aceste cunoștințe generațiilor viitoare. Și numai într-un singur lucru ar trebui să fim intoleranți - justificarea Holocaustului,  apeluri și idei, care în final pot duce din nou la o astfel de catastrofă. Vom ține minte milioanele de victime nevinovate”, se menționează în declarația lui Ilan Șor.

Totodată, președintele Partidului ȘOR a îndemnat cetățenii să fie uniți în lupta cu fascismul și antisemismul. Iar în finalul discursului său a menționat ”Să fim vigilenți!”.

În data de 27 ianuarie, întreaga lume marchează Ziua Internațională a Holocaustului. În Moldova, această zi este marcată, oficial, din anul 2015. Evenimentul este dedicat eliberării unuia dintre cele mai mari lagăre de concentrare naziste, Auschwitz. În acest an se împlinesc 75 de ani de la eliberare. Ca urmare a distrugerii reprezentanților naționalității evreiești din timpul celui de-al doilea război mondial, milioane de femei nevinovate, copii și vârstnici și-au pierdut viața, fiind supuși celor mai îngrozitoate chinuri. Doar pe teritoriul Moldovei, aproximativ 300 de mii de evrei au fost exterminați.