PSRM continuă să blocheze proiectul Partidului „ȘOR” privind anularea interdicțiilor pentru unele emisiuni TV din Rusia
11/06/2020

PSRM continuă să blocheze proiectul Partidului „ȘOR” privind anularea interdicțiilor pentru unele emisiuni TV din Rusia

Prin blocarea adoptării proiectului de lege privind anularea interdicțiilor în privința retransmiterii unor emisiuni de la posturile ruse de televiziune, Partidul Socialiștilor și Igor Dodon își încalcă o promisiune făcută oficial atât în fața cetățenilor, cât și a partenerilor din Federația Rusă, comentează deputații Partidului Politic „ȘOR”, autorii inițiativei.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing după ce majoritatea socialistă a refuzat cel puțin să discute proiectul Partidului „ȘOR” atât la Biroul permanent, cât și astăzi în ședința în plen. Șefa legislativului Zinaida Greceanîi, a refuzat să le ofere cuvântul deputaților fracțiunii pentru a propune proiectul pe agenda parlamentară.

Deputatul Denis Ulanov a acuzat-o pe Zinaida Greceanîi de duble standarde, iar vicepreședintele fracțiunii Violeta Ivanov a cerut o pauză în care să discute despre „încălcarea flagrantă a regulamentului Parlamentului”.

În cadrul briefingului de la Parlament, deputații Partidului „ȘOR” au condamnat comportamentul PSRM care blochează o inițiativă legislativă în privința unui subiect pe care socialiștii le-au promis alegătorilor că-l vor soluționa.

„Ne pare cel puțin stranie și neconsecventă această poziție. Până la urmă, anume Partidul Socialiștilor le-a promis alegătorilor săi că va anula modificările neconstituționale din Codul audiovizualului. Această promisiune este fixată și în programul electoral al PSRM. Iar părintele spiritual și liderul politic al socialiștilor, Dodon, nu o singură dată a promis același lucru”, a declarat deputatul Igor Himici.

El a menționat că deja de mai bine de jumătate de an Dodon deține întreaga putere în stat, dar pe parcursul acestor luni, nici el, nici fracțiunea PSRM pe care o controlează, nu au manifestat nici dorința, nici voință politică și nu au găsit timp pentru a îndeplini această promisiune simplă. „Numai nu spuneți, stimați socialiști, că v-a împiedicat COVID-19. Reieșind din datele statistice privind numărul de infectați și de decese, nici voi și nici președintele vostru nu prea v-ați trudit pentru a lupta cu noul coronavirus. Partidul „ȘOR” a făcut toată munca. Dar voi, ați ascuns capul în nisip”, a spus Himici.

Totodată, Igor Himici a menționat că Partidul „ȘOR” a propus această inițiativă din viziuni de principiu. „Noi suntem absolut convinși că nu poți lipsi oamenii de dreptul de a alege și de acces la toate sursele de informare. Că orice interdicție în acest sens trebuie calificată drept cenzură ilegală și nepermisă. Oamenii sunt suficient de înțelepți ca să deosebească informația de propagandă. Noi nu am avut această promisiune în programul politic, dar am făcut-o. Dar voi le-ați promis acest lucru partenerilor voștri externi”, a declarat deputatul.

De asemenea, el a arătat că prin blocarea inițiativei fracțiunii sale, Dodon și PSRM trădează și promisiunile pe care le-a dat partenerilor de la Moscova. „Dodon și socialiștii se laudă că sunt cei mai buni prieteni ai Rusiei. Dar atunci când au avut posibilitatea să confirme această prietenie prin acțiuni concrete, s-au ferit. Când ai așa prieteni, nici dușmani nu-ți trebuie”, a concluzionat Igor Himici, cerând examinarea proiectului de lege la ședința Parlamentului.

Amintim că deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” au elaborat și prezentat marți, 9 iunie, un proiect de lege prin care propun anularea restricțiilor în privința unor emisiuni de la posturile rusești de televiziune. Amintim că Parlamentul din legislatura precedentă a operat modificări la vechiul Cod al Audiovizualului, intrate în vigoare în 2018, prin care s-a interzis retransmisiunea unor categorii de emisiuni, în special cele cu caracter politic și militar dintr-un șir de state, inclusiv din Rusia. Ulterior a fost adoptat un nou Cod – cel al serviciilor media audiovizuale care a păstrat interdicțiile respective, chiar dacă au fost criticate de reprezentanți ai societății, dar și ai unor organizații internaționale.