Promo-Lex bate alarma în cazul defavorizării Violetei Ivanov în scrutinul prezidențial
15/10/2020

Promo-Lex bate alarma în cazul defavorizării Violetei Ivanov în scrutinul prezidențial

Situația în care s-a pomenit candidata Partidului Politic „ȘOR” la alegerile prezidențiale, Violeta Ivanov, care nu-și poate deschide cont electoral, denotă imperfecțiunea cadrului legislativ, care trebuie modificat, susține Asociația Promo-Lex, care monitorizează campania electorală. Șeful Misiunii de monitorizare a organizației, Pavel Postică, a remarcat într-un briefing că, în această situație, nu sunt asigurate posibilități egale pentru toți concurenții.

„Cadrul legal la momentul de față nu oferă o posibilitate de o competiție corectă pentru toți candidații înregistrați în cursa electorală, atunci când prin anumite aspecte administrative, activitatea acestora este limitată”, a declarat Pavel Postică la prezentarea raportului nr. 4 de monitorizare a campaniei. El s-a referit în acest context la refuzul nejustificat al băncilor de a deschide cont electoral Violetei Ivanov.

Potrivit lui Pavel Postică este vorba de o lacună legislativă care trebuie înlăturată. „Legislația este imperfectă din considerentul pentru că pe de o parte obligă concurenții să deschidă conturi electorale în campanie, dar nu obligă băncile să deschidă astfel de conturi pentru toți candidații înregistrați în cursă. Aceste prevederi legislative trebuie să fie revizuite, iar intervenția parlamentului este necesară”, a menționat Pavel Postică.

Amintim că Partidul „ȘOR” a anunțat anterior că băncile din Moldova au refuzat nemotivat să deschidă cont electoral pentru Violeta Ivanov, ceea ce împiedică buna organizare a campaniei și o defavorizează în raport cu alți candidați. Formațiunea a sensibilizat și organizațiile și observatorii internaționali pe marginea acestui caz.