Proiect-pilot de eficiență energetică, lansat la Chișinău datorită implicării consilierilor municipali ai Partidului „ȘOR”
18/02/2021

Proiect-pilot de eficiență energetică, lansat la Chișinău datorită implicării consilierilor municipali ai Partidului „ȘOR”

Un proiect-pilot în municipiul Chișinău, care poate deveni o soluție pentru cetățenii întregii țări, a fost realizat datorită implicării consilierilor municipali din partea Partidului Politic „ȘOR”. Mai exact, este vorba despre amplasarea unui sistem de panouri solare pe un bloc de locuințe de pe strada Ion Dumeniuc din capitală, care va permite reducerea cu până la 40% a energiei consumate pentru producerea apei calde.

Instalarea sistemului de încălzire a apei cu panouri solare trena de câțiva ani, după ce au fost investite câteva milioane de lei. Problema consta în faptul că locatarii blocului nu reușeau să adune cei 30% din bani, pentru a acoperi costul integral al proiectului. Oamenii s-au adresat consilierilor municipali din partea Partidului Politic „ȘOR”, Valeri Klimenco, și Serghei Burgudji, care s-au implicat imediat și au rezolvat problema.

Proiectul a fost inițiat încă în anul 2017, dar nu a fost dus la bun sfârșit, din cauza că locatarii nu aveau posibilitatea să achite suma adunată din contribuția proprie, explică consilierul Partidului „ȘOR”, Serghei Burgudji. Peste un sfert dintre locatari erau plecați peste hotare, alții nu dispuneau de resurse financiare.

Consilierii Partidului „ȘOR” s-au implicat direct, au scris demersuri la Direcțiile primăriei, au abordat subiectul la ședințele Consiliului municipal și au obținut intervenția autorităților publice locale, fapt ce a permis finalizarea proiectului.

„Noi considerăm un succes faptul că Partidul „ȘOR” a obținut realizarea și finalizarea acestui proiect. În calitate de consilier am depus demersurile necesare la Direcția construcții capitale, Direcția finanțe. Banii necesari au fost identificați și ne-a reușit să implementăm acest proiect”, a declarat Serghei Burgudji.

Partidul „ȘOR” califică proiectele de eficiență energetică de o importanță primordială, atât pentru a economisi resursele energetice de care Republica Moldova, care este dependentă practic în totalitate de importuri, cât și pentru protejarea mediului.

„Având în vedere problemele actuale legate de asigurarea țării cu resurse energetice, acest proiect oferă soluții pentru această problemă. De aceea, Partidul „ȘOR” va promova și în continuare proiecte de eficiență energetică nu doar la Chișinău, ci și în toată țara”, a declarat consilierul municipal din partea Partidului „ȘOR”.

Locatarii blocului de locuințe salută intervenția decisivă a aleșilor locali ai Partidului „ȘOR”, care a permis finalizarea proiectului. „Timp de mai mulți ani nu puteam încheia acest proiect. Am decis să ne adresăm consilierilor de la Partidul „ȘOR”. Ei au fost de acord să intervină, au organizat o întâlnire cu primarul și proiectul s-a mișcat din punctul zero. Le mulțumesc tuturor celor care au participat la realizarea acestui proiect”, susține Victor Alexandreanu.

Instalația va permite reducerea consumului de gaze pentru producerea apei calde cu până la 40%. Experții susțin că cheltuielile instalației vor fi recuperate în decurs de 4-5 ani. Instalația este prevăzută să funcționeze, însă, până la 50 de ani.