PRECIZĂRILE PARTIDULUI POLITIC „ȘOR” LA UNELE AFIRMAȚII ALE PREMIERULUI CHICU
25/11/2020

PRECIZĂRILE PARTIDULUI POLITIC „ȘOR” LA UNELE AFIRMAȚII ALE PREMIERULUI CHICU

Ne bucurăm că am fost auziți și salutăm deschiderea Guvernului, anunțată de premierul Ion Chicu într-un interviu la „Europa Liberă”, de a veni cu măsuri în vederea încurajării și susținerii cetățenilor moldoveni de peste hotare care decid să revină benevol în țară, dar, totodată, observăm că Executivul adoptă standardele duble și manifestă ipocrizie în raport cu acei care sincer s-au implicat și se implică în rezolvarea problemelor cetățenilor, inclusiv a celor impuși de situație să plece peste hotare. Avem în vedere decizia Guvernului Chicu, care în luna iunie a dat aviz negativ proiectului de lege privind reîntoarcerea benevolă a conaționalilor în țară, elaborat și propus de Partidul „ȘOR”.

Precizăm fără falsă modestie că, de fapt, Partidul „ȘOR” a fost singura forță politică care în ultima perioadă a depus eforturi concrete pentru cetățenii din diaspora, ajutându-i real. De câțiva ani echipa noastră implementează un program la Orhei, unde cei reveniți primesc indemnizații unice de 10000 de lei, beneficiază de un șir de facilități, membrii familiilor lor sunt ajutați la angajarea în câmpul muncii. Despre asta afirmam și în luna iunie, când Partidul „ȘOR” a propus, inclusiv ca măsură de ajutor a cetățenilor noștri pe timp de pandemie, proiectul de lege respectiv, adică propuneam ca experiența bună de la Orhei să fie extinsă la nivel național. Proiectul nostru de lege din care vă inspirați acum conține mecanisme concrete de asistență pentru cei care revin în țară de peste hotare – facilități fiscale, indemnizații consistente, programe prin care ei să poată lua împrumuturi accesibile pentru achiziționarea de locuințe.

Desigur, suntem bucuroși că Guvernul se inspiră din proiectele noastre de legi. Asta denotă că ele sunt necesare și vin cu adevărat în susținerea cetățenilor. Partidul Politic „ȘOR” este deschis să ofere expertiza și toată susținerea la elaborarea unui document final al Guvernului cu privire la reîntoarcerea benevolă a conaționalilor în țară. De asemenea, sperăm că dl Chicu și echipa sa va avea o atitudine constructivă și față de alte proiecte de lege ale Partidului „ȘOR” și Platformei Parlamentare “Pentru Moldova” din Parlament –asigurarea localităților din țară cu farmacii sociale, a proiectului prin care propunem revenirea la vârsta standard de pensionare de 62 de ani pentru bărbați și de 57 de ani pentru femei, a proiectului prin care propunem ca bătrânii să fie asigurați cu medicamente gratuite.