Portul popular, promovat de echipa Partidului „ȘOR” la Orhei
26/06/2020

Portul popular, promovat de echipa Partidului „ȘOR” la Orhei

Expoziție de costume populare, accesorii, cărți și obiecte confecționate manual de către meșteșugarii din raionul Orhei. Toate acestea s-au regăsit într-un eveniment organizat de echipa Partidului „ȘOR” din orașul și raionul Orhei în contextul Zilei Portului Național.

Prezent la eveniment, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a transmis un mesaj de felicitare și mulțumire tuturor celor care promovează cultura și arta.

„Costumul Popular reprezintă un act de identitate al unui popor, alături de Stemă, Drapel și alte simboluri importante ale statului”, a spus Dinu Țurcanu.

Vicepreședinta Partidului „ȘOR”, deputata Marina Tauber, care a ales să fie alături de orheieni în această zi, a îndemnat orășenii, dar și pe toți cetățenii țării, să promoveze cultura și tradițiile strămoșești.

„Tradiţiile populare strămoșești, inclusiv Portul Popular reprezintă o parte din tezaurul preţios al Republicii Moldova. Este important să păstrăm, reînnoi și transmite generațiilor viitoare această bogăție culturală de care suntem atât de mândri”, a spus Marina Tauber.

Iar primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, spune că portul popular este expresia moldovenilor ca națiune.

„Moldovenii se numără printre națiunile cu cele mai frumoase straie populare din lume. Pe aceste costume este brodată istoria bogată și frumoasă a moldovenilor. Ele redau rădăcinile lor străvechi și expresia vie a culturii și continuității tradițiilor”, a spus Pavel Verejanu.

La finalul evenimentului, vizitatorilor le-au fost împărțite buchețele de levănțică. De menționat că expoziția a fost organizată la inițiativa liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, care a demonstrat pe parcursul anilor, prin intermediul diferitor proiecte, că este un susținător și promotor fidel al tradițiilor și valorilor strămoșești.