Piețele din raionul Orhei vor activa zilnic, cu respectarea măsurilor anti-COVID, datorită implicării echipei Partidului „ȘOR”
24/02/2021

Piețele din raionul Orhei vor activa zilnic, cu respectarea măsurilor anti-COVID, datorită implicării echipei Partidului „ȘOR”

Comisia Raională Extraordinară de Sănătate Publică (CRESP) Orhei a dispus, în 23 februarie, la inițiativa președintelui raionului, Dinu Țurcanu, și a primarului municipiului, Pavel Verejanu, ca piețele din raion să activeze în fiecare zi și nu doar marțea, joia și sâmbăta, așa cum a decis Comisia națională extraordinară de sănătate publică în data de 15 februarie. Administrațiile piețelor vor trebui, însă, să respecte cu strictețe un șir de măsuri de prevenire a infectărilor cu noul coronavirus, în contextul în care numărul de îmbolnăviri de COVID-19 și al celor răpuși de această boală crește. Despre acest subiect a discutat și deputatul Partidului „ȘOR” și vicepreședintele formațiunii, Marina Tauber, în cadrul unui briefing de presă, susținut la Parlament.

Potrivit deputatului, Comisia Raională Extraordinară de Sănătate Publică din Orhei a luat ieri decizia în ceea ce privește modalitatea de funcționare a piețelor din raionul Orhei, după ce mai mulți oameni s-au plâns că nu mai au cu ce să-și hrănească familiile. Demersurile locuitorilor de la Orhei sunt susținute și de echipa Partidului „ȘOR”, care crede că este anormal să le impui oamenilor restricții, fără să le oferi nimic în schimb. Astăzi, însă, la Chișinău, mai mulți comercianți au ieșit în stradă, care, la fel, sunt nemulțumiți de restricțiile impuse acum câteva zile de Comisia naţională extraordinară de sănătate publică.

„Încerc să înțeleg care-i logica să limitezi activitatea piețelor, în timp ce lași magazinele deschise. Păi cu cât mai puține alternative există, cu atât mai mult crește aglomerația. Nu trebuie să fii specialist în sănătate, ca să înțelegi aceste lucruri elementare. Piețele sunt în aer liber! Pe de altă parte, lași o mulțime de oameni fără puțina lor sursă de venit. Ei ce fac? Din ce se mai întrețin? Oamenii au ajuns la limita sărăciei și a răbdării. Nimic nu are logică, finalitate practică, toate deciziile de până acum au fost pentru bifă, niște improvizații jalnice, care nu au nicio legătură cu realitatea. Nimeni nu poate răspunde clar cum vor schimba aceste restricții pandemice situația în bine”, a declarat deputatul Partidului „ȘOR”.

Tauber a subliniat, cu referire la decizia luată de CRESP Orhei, că Partidul „ȘOR” are capacitatea de a rezolva problemele create de administrația centrală în raioanele pe care le conduce echipa lui Ilan Șor.

Reamintim faptul că, în 15 februarie, Comisia națională extraordinară de sănătate publică a decis să restricționeze activitatea piețelor, inclusiv a celor comerciale, în perioada 17 februarie - 1 martie. Acestea pot activa doar în zilele de marți, joi și sâmbătă. Excepție fac doar piețele agricole.

Comisia a mai decis să prelungească starea de urgență în sănătate publică, pe întreg teritoriul țării, până în data de 15 aprilie inclusiv.