Partidul ȘOR propune un șir de facilități pentru moldovenii care revin în țară
06/02/2020

Partidul ȘOR propune un șir de facilități pentru moldovenii care revin în țară

Fracțiunea Partidului Politic ȘOR a elaborat un șir de inițiative în domeniul social și economic pe care le va promova în actuala sesiune parlamentară, una din primele fiind proiectul cu privire la stimularea revenirii concetățenilor moldoveni acasă, a anunțat reprezentanta fracțiunii, Marina Tauber, într-un briefing înainte de prima ședință a Legislativului din actuala sesiune.

Ea a menționat că deputații fracțiunii sale nu s-au odihnit în perioada vacanței parlamentare, dar au continuat activitatea în domeniul legislativ și au avut mai multe discuții cu cetățenii.

Unul din primele proiecte pe care îl va promova fracțiunea Partidului Politic ȘOR este cel cu privire la crearea condițiilor pentru revenirea concetățenilor în țară, a anunțat Marina Tauber. „După cum știm, aproximativ un milion de moldoveni sau poate și mai mult au fost nevoiți să-și lase familiile și să plece în alte țări pentru a găsi un loc de muncă. Noi, echipa Partidului ȘOR, considerăm cu tărie că cetățenii noștri trebuie să revină acasă, nu să-i lăsăm acolo și să aducem imigranți în loc, așa cum încearcă să facă guvernul lui Dodon”, a declarat deputatul.

Proiectul prevede un șir de măsuri care i-ar stimula pe cetățenii moldoveni să revină acasă. Printre acestea sunt scutirea de taxe vamale la importul bunurilor personale și automobilelor; scutiri la achitarea impozitului pe venit pentru cei care își vor deschide o afacere, scutiri la achiziţionarea poliţei de asigurare; facilităţi la achiziţionarea locuinţelor; indemnizaţii unice şi alocaţii băneşti lunare; compensarea cheltuielilor legate de închirierea spaţiului locativ și multe altele.

Marina Tauber a amintit că un program similar este implementat deja la Orhei în cadrul proiectului „Casa mea e Moldova”. „Vă dați seama, dacă am aduce câte 100 de moldoveni în fiecare localitate, câtă forță de muncă, pe care pretinde Guvernul că o caută, ar fi în Moldova?”, a declarat ea

Fracțiunea Partidului Politic ȘOR a elaborat și alte proiecte legislative precum cel cu privire la majorarea pensiilor, medicamente gratuite pentru pensionari, acordarea de scutiri magazinelor sociale ca să poată activa și în continuare și să ofere produse de primă necesitate categoriilor vulnerabile ale populației. „Vom lansa și un șir de inițiative privind penalizarea deputaților care nu-și îndeplinesc promisiunile electorale, acordarea împuternicirilor sporite deputaților aleși în circumscripții uninominale și vom promova în continuare proiectul de modificare a Constituției pentru anularea imunității parlamentare. În următoarea perioadă de timp vom veni cu detalii pe fiecare proiect în parte”, a adăugat deputatul.

Ea a amintit că fracțiunea Partidului Politic ȘOR a lansat și în sesiunea precedentă a Parlamentului mai multe inițiative sociale, în domeniul activității parlamentare, pentru reformarea justiției. „Cu regret, niciuna dintre acestea nu a fost susținută de majoritatea parlamentară. Acest fapt mă face să cred sau că guvernarea este una rău intenționată și nu o interesează viața cetățenilor noștri, sau că nu vrea să voteze proiectele noastre dintr-un fel de gelozie, sau de frică să nu ne facă publicitate. În acest caz, noi suntem gata să elaborăm proiecte și să le oferim majorității parlamentare, guvernului să le semneze și să le votăm. Pentru noi nu este important cine propune, dar ca oamenii să trăiască mai bine”, a declarat Marina Tauber.

Ea a anunțat că fracțiunea Partidului Politic ȘOR va rămâne în continuare în opoziție constructivă în Parlament. „Vom continua să votăm proiectele în beneficiul oamenilor, care, din păcate sunt foarte puține și vom respinge orice inițiativă care vine să facă interesele actualei guvernări sau ale unor cercuri înguste de interese”, a punctat Marina Tauber. Amintim că fracțiunea Partidului Politic ȘOR numără șapte deputați în Parlament.