Partidul ȘOR: nu participăm la jocuri politice murdare, pledăm pentru alegeri parlamentare anticipate
13/11/2019

Partidul ȘOR: nu participăm la jocuri politice murdare, pledăm pentru alegeri parlamentare anticipate

Soluția optimă în depășirea crizei politice care a apărut după demiterea Guvernului Maiei Sandu ar fi alegerile parlamentare cu formarea ulterioară a unei majorități parlamentare care să asigure sprijinul viitorului Guvern. În același timp, formarea unui guvern minoritar nu este cea mai potrivită soluție pentru depășirea crizei actuale. 

Afirmațiile au fost făcute în fața presei de către Denis Ulanov, care, împreună cu deputata Reghina Apostolova, a avut, la Reședința de Stat, consultări cu președintele Igor Dodon pe subiectul desemnării unui nou prim-ministru după ce ieri Guvernul Maiei Sandu a fost demis cu votul deputaților PSRM și PDM.

Partidul ȘOR consideră că cea mai optimă soluție este organizarea unui scrutin parlamentar anticipat. 

„Alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile și asta este cea mai bună soluție la moment. Un guvern care nu are susținere majoritară în Parlamentul nu are cum să fie eficient”, a declarat  Denis Ulanov. 

Formarea viitorului Guvern, în opinia lui Ulanov, ar putea fi continuarea jocurilor politice legate de selectarea unui procuror general.  Potrivit lui, în istoria Republicii Moldova nu sunt exemple de activitate durabilă a unui guvern minoritar, formulă asupra căreia insistă unii actori politici în prezent. 

„Nu trebuie să experimentăm pe seama alegătorilor cu guverne minoritare. Trebuie să adoptăm decizii politice corecte în vederea formării  unei coaliții majoritare care să activeze în interesul cetățenilor”, a declarat Ulanov, menționând că Partidul ȘOR se află în „opoziție constructivă” și se va implica, ținând cont de interesul cetățenilor, în toate procesele care vor urma. 

Amintim că Guvernul Maiei Sandu a fost demis, ieri, prin moțiune de cenzură cu 63 de voturi ale deputaților PSRM și PDM. Partidul Politic ȘOR s-a abținut de la vot, menționând că nu dorește să se implice în jocurile coaliției de guvernare, care nu au nimic în comun cu reforma justiției. PSRM a înaintat moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu în legătură asumarea răspunderii de către executiv pentru amendarea Legii Procuraturii, care abilita prim-ministrul să înainteze CSM candidații pentru funcția de procuror general. Socialiștii s-au declarat nemulțumiți că Maia Sandu a luat decizia unilateral, fără să se consulte cu partenerii de coaliție.