Partidul ȘOR denunță adevăratele intenții ale guvernării în privința procurorului general și propune o procedură mai democratică de alegere a acestuia
16/09/2019

Partidul ȘOR denunță adevăratele intenții ale guvernării în privința procurorului general și propune o procedură mai democratică de alegere a acestuia

Așa numita reformă a justiției, anunțată de coaliția de guvernare nu este decât un bluf, în realitate aceasta încearcă să preia controlul asupra justiției și procuraturii, consideră fracțiunea parlamentară a Partidului Politic ȘOR. Deputații dau ca exemplu inițiativa de modificare a procedurii de selectare a procurorului general și au anunțat că au înregistrat un alt proiect de lege, care prevede alegerea procurorului general de toți cetățenii, aceasta fiind o procedură mult mai democratică și care va asigura independența reală a procurorului general.

Deputatul Partidului ȘOR, Denis Ulanov a criticat dur inițiativa Ministerului Justiției care este discutată luni, 16 septembrie în Parlament. El a arătat că aceasta, la fel ca multe alte proiecte de legi promovate de actuala guvernare, a fost elaborată în grabă și cu încălcarea procedurilor legale, ceea ce confirmă intenția celor din coaliția majoritară de a prelua controlul asupra viitorului procuror general. „Este clar că este vorba de o luptă acerbă între Dodon și Sandu pentru această funcție, fiecare vrând să numească propriul procuror pe care să-l poată controla. Ceea ce este anunțată drept reforma justiției este doar un bluf. Este doar o reglare de conturi, repartizarea funcțiilor între nași, cumetri și repartizarea sferelor de influență”, a menționat deputatul.

El a criticat dur și intenția de a oferi Ministerului Justiției un cuvânt greu de spus la selectarea viitorului procuror general, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a principiilor justiției independente, dar contravine și Constituției.

În acest context, Denis Ulanov a anunțat că fracțiunea Partidului Politic ȘOR a elaborat un alt proiect de modificare a procedurii de alegere a procurorului general și anume direct de către popor, ceea ce va asigura independența reală a acestuia. „Doar așa procurorul general se va bucura de încrederea cetățenilor. Anume un astfel de procuror va restabili autoritatea procuraturii. Legitimitatea procurorului ales direct de popor nu va fi pusă la îndoială și nu va participa la luptele politice. Procurorul va răspunde în fața cetățenilor nu a deputaților. Aceasta este cu adevărat o reformă, dar nu ceea ce încearcă să ne prezinte guvernarea”, a declarat Denis Ulanov.

El i-a cerut guvernării să amâne discuțiile pe marginea proiectului elaborat de Ministerul Justiției și să organizeze dezbateri publice pe marginea documentului elaborat și propus de fracțiunea Partidului Politic ȘOR.

Amintim că recent Partidul Politic ȘOR a propus și o altă inițiativă importantă și susținută de cetățeni – anularea imunității parlamentare a deputaților. Fracțiunea s-a adresat tuturor colegilor să o semneze, deputații guvernării nu au dat curs acestei solicitări, chiar dacă în campania electorală declarau că imunitatea parlamentară trebuie anulată.

 

Videohttps://www.privesc.eu/Arhiva/88452/Briefing-sustinut-de-Fractiunea-parlamentara-a-Partidului-Politic-SOR