Partidul „ȘOR”, categoric împotriva creditelor ineficiente și periculoase pentru viitorul țării
20/11/2020

Partidul „ȘOR”, categoric împotriva creditelor ineficiente și periculoase pentru viitorul țării

Deputații Partidului Politic „ȘOR” s-au pronunțat împotriva mai multor credite pe care Parlamentul le-a ratificat în primele două zile de ședințe după reluarea activității legislative. Partidul „ȘOR” consideră drept extrem de periculoasă practica îndatorării excesive a statului, în special cu credite ineficiente. Formațiunea se pronunță pentru utilizarea resurselor interne, și, respectiv, eficientizarea utilizării lor, așa cum se întâmplă la Orhei.

Una din prioritățile deputaților după „vacanța” de peste două luni a fost să ratifice mai multe acorduri de împrumut, practică criticată de deputații Partidului „ȘOR”. Chiar în prima zi de ședințe, Parlamentul a ratificat două credite în valoare totală de aproape 120 de milioane de euro.

Deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova a atras atenția asupra riscurilor. „Parlamentul a ratificat încă două acorduri de împrumut în valoare totală de aproape 120 de milioane de euro, adică peste două miliarde de lei. Bani pe care va trebui să-i întoarcă copiii noștri. Alături de alte sute de miliarde împrumutate până acum și care sunt ca o bombă cu ceas pentru statul nostru”, potrivit acesteia.

Ea a amintit că Partidul Politic „ȘOR” nu a votat nici anterior acorduri de împrumut și a menționat că Guvernul trebuie să vină cu proiecte și inițiative care să sporească veniturile la buget, „dar nu să umble cu mâna întinsă și Est și la Vest”.

„Noi nu suntem nici împotriva eficienței energetice, nici a sprijinului pentru agricultori. Dar toate acestea să se facă din bugetul de stat. Așa cum a reușit echipa lui Ilan Șor la Orhei, undei în patru ani bugetul a crescut de peste 3 ori, iar toate lucrările de infrastructură se fac din contul bugetului, nu din împrumuturi”, declară Reghina Apostolova.

Și deputatul Partidului “ȘOR”, Denis Ulanov s-a pronunțat împotriva unui credit, ale cărui mijloace vor fi utilizate netransparent și ineficient. El a arătat că Moldova contractează un credit de 13,5 milioane de euro dintre care o parte din bani va fi direcționată pentru procurarea echipamentelor și reparația oficiului ANSA și pentru armonizarea legislației, deși există un centru specializat pentru aceasta.

„Acest proiect a demonstrat din nou corectitudinea poziției fracțiunii noastre de a nu contracta credite, în special pe cele inutile sau care sunt luate doar pentru a spăla bani”.

El a arătat că aceste credite costă scump Republica Moldova. Atât din punct de vedere financiar, cât și politic, ca stat. „Am fost și rămânem împotriva creditelor externe negândite și ineficiente. Republica Moldova are nevoie de investiții corecte și logice. Nu de credite de dragul creditelor”, susține Denis Ulanov.

Amintim că la Orhei, unde echipa Partidului „ȘOR”, în frunte cu Ilan Șor, a preluat administrarea orașului în 2015, toate investițiile de anvergură în infrastructură se fac din sursele proprii. Acest lucru a fost posibil datorită eficientizării colectării veniturilor și a cheltuielilor publice. Bugetul orașului a crescut de câteva ori, iar lucrările sunt realizate de întreprinderile municipale, acestea fiind mai ieftine și fiind asigurat un control al calității mai eficient. Ba mai mult, echipa lui Ilan Șor la Orhei a reușit în câțiva ani să achite și toate creditele și datoriile pe care le acumulase fostele administrații ale orașului de-a lungul anilor.