Partidul Politic “ȘOR” dăruiește speranță diasporei moldovenilor din Rusia
28/11/2018

Partidul Politic “ȘOR” dăruiește speranță diasporei moldovenilor din Rusia

Partidul Politic “ȘOR” – singurul partid politic din țară care se ocupă serios și sistematic de problema reîntoarcerii în țară a compatrioților care sunt nevoiți să părăsească Moldova. Primăria orașului Orhei, care este condusă de Ilan ȘOR, a inițiat programul "Casa mea e Moldova", grație căria peste o sută de oameni au fost deja returnați în țară. Pe baza acestei experiențe, Partidul “ȘOR” a elaborat un proiect de lege, al cărui scop este întoarcerea masivă a compatrioților în Moldova. Proiectul oferă o serie de stimulente - de la plata biletelor, scutirea de taxe vamale la bunurile importate și plata unei indemnizații unice până la asigurarea cu un loc de muncă și locuințe sociale. În fapt, vorbim despre primul program național conceput pentru a rezolva dinamica demografică negativă, care transformă treptat Moldova într-un spațiu fără populație. Nicio altă forță politică din țară nu a încercat nici măcar să se ocupe serios de această chestiune legată în mod direct de supraviețuirea statului.  

Sfatul cu poporul

Activiștii Partidului Politic “ȘOR” discută acest proiect cu moldovenii care trăiesc în străinătate. Potrivit datelor, astăzi, aproximativ un milion de cetățeni ai țării noastre locuiesc în străinătate. Jumătate în Europa, jumătate în Rusia. Cu mai mult de un an în urmă, partidul și-a început activitatea în Italia, în orașul Bologna a fost deschis un Centru de Susținere a concetățenilor, iar în orașele italiene s-au organizat întâlniri regulate cu moldovenii care lucrează în Italia. În ciuda numeroaselor provocări ale partidelor de opoziție de dreapta, aceste întâlniri au demonstrat un înalt grad de interes al diasporei noastre în adoptarea unui program care le oferă ocazia de a se întoarce în patria lor.

În Rusia a început o campanie de informare a cetățenilor moldoveni despre acest program unic. Președintele de onoare al Partidului “ȘOR”, șeful Congresului comunităților ruse din Moldova, Valerii Klimenko, a ținut primele întâlniri cu compatrioții care locuiau la Moscova. Aceștia erau, în principal, studenți și doctoranzi ai universităților din Moscova - o audiență exigentă și educată. Valerii Klimenko le-a spus în detaliu despre numeroasele proiecte sociale pe care Partidul “ȘOR” le pune în aplicare în Republica Moldova: magazine și farmacii sociale, grija față de pensionari, veterani de război și muncă, sprijin pentru mame și copii și multe altele. A fost plăcut pentru tinerii care trăiesc în Rusia să cunoască că părinții și bunicii lor nu au fost lăsați la mila soartei, că cineva din Republica Moldova manifestă  o participare sinceră  la viața lor și așa dificilă.

Un interes deosebit pentru diaspora a fost relatarea despre schimbările care au avut loc în ultimii trei ani la Orhei, sub conducerea lui Ilan ȘOR și a echipei sale. Drumuri ideale, iluminat stradal modern, curți moderne confortabile, parcuri amenajate, construcția centrului ”OrheiLand” unic pentru Moldova, prețuri mai mici pentru serviciile comunale, plata capitalului matern, o revoluție în administrarea alimentației pentru copii, repararea grădinițelor, construcția locuințelor sociale, o viață culturală bogată, toate acestea au devenit o senzație reală pentru compatrioții noștri. Au recunoscut sincer că nu știu nimic despre acest lucru. Mass-media din Rusia, de regulă, descriu situația din Moldova în tonuri sumbre, iar aici, un flux proaspăt de știri, o speranță pentru posibilitatea unor transformări pozitive în patrie. Nu este o mirare faptul că mulți s-au adresat lui Valerii Klimenko pentru a obține informații cu privire la costul locuințelor sociale.

Orhei, fiind lider incontestabil în dezvoltare, devine un model cu ajutorul căruia Partidul “ȘOR” intenționează să reformeze toate localitățile țării. Pentru cetățenii Moldovei care trăiesc la Moscova, unul dintre cele mai moderne orașe din lume, acesta este un argument important, care dă speranțe că pentru Moldova nu este totul pierdut.

A venit timpul să ne întoarcem acasă

Nu este surprinzător faptul că programul de întoarcere a compatrioților în patria lor a stârnit cel mai sincer interes. Mulți sunt obosiți să trăiască într-o țară străină. În Moldova au rămas doar bătrânii, părinții și copiii. Programul Partidului Politic “ȘOR”, care prevede cel mai important lucru,  un loc de muncă fiabil, oferă cu adevărat speranța că va fi posibilă asigurarea familiilor fără ca acestea să plece în străinătate. Din acest punct de vedere, intenția Partidului “ȘOR” de a stimula deschiderea întreprinderilor populare de stat în întreaga țară, organizarea de ferme colective în mediul rural este capabilă să garanteze venituri stabile, inclusiv și acelor concetățeni care sunt nevoiți să lucreze în străinătate. Pentru persoanele în vârstă, un motiv serios pentru întoarcere este partea socială justificată din punct de vedere economic din programul partidului, care prevede o creștere accentuată a mărimii pensiilor și plata veniturilor garantate oricărui cetățean moldovean care locuiește în țară.

Pentru prima dată în mai mulți ani, diasporei moldovenilor în Rusia i se oferă un mecanism specific pentru întoarcerea lor în Patrie. Niciun politician din Moldova nu a privit acest aspect sub un asemenea unghi. Se formează un sentiment că guvernarea este mai interesată să-și mențină concetățenii în străinătate, pentru a nu suporta cheltuieli suplimentare. Partidul “ȘOR” și-a exprimat inițial disponibilitatea de a promova crearea condițiilor sociale, economice și de infrastructură pentru reîntoarcerea lor în țară, și desfășoară activități sistematice și planificate în această direcție.

Ajutor garantat

Moldovenii care locuiesc în Federația Rusă se confruntă cu numeroase probleme atât de natură casnică, cât și juridică. Ei se confruntă deseori cu permisivitatea în exces a organelor de aplicare a legii și a angajatorilor. Adesea ei nu se pot baza pe informații de înaltă calitate despre drepturile lor, asistență juridică. O problemă importantă reprezintă și angajarea lor în patrie. Acest lucru este valabil mai ales pentru absolvenții universităților din Rusia, pentru care o educație de calitate nu garantează un loc de muncă în Moldova. În cele din urmă, diaspora are nevoie de comunicare, familiarizare despre cultura și tradițiile moldovenești. Valerii Klimenko a asigurat interlocutorii săi că toate aceste funcții vor fi asumate de reprezentanța Partidului “ȘOR”, care va fi deschisă în curând la Moscova. Luând în considerare toată experiența anterioară a activității Partidului “ȘOR”, se poate spune cu încredere că sprijinul deplin al diasporei moldovenilor în Rusia este garantat.