O nouă ilegalitate în dosarul lui Ilan Șor: Curtea de Apel Cahul interzice din nou accesul publicului la ședințe
22/05/2020

O nouă ilegalitate în dosarul lui Ilan Șor: Curtea de Apel Cahul interzice din nou accesul publicului la ședințe

Curtea de Apel Cahul a încălcat din nou toate normele unui proces public și transparent și a interzis participarea publicului și a presei la ședințele de judecată în dosarul liderului Partidului Politic „ȘOR”, deputatul Ilan Șor. Mai mult, forțele de ordine nu au permis și desfășurarea unui miting pașnic, perfect legal, organizat de cetățeni în care cereau justiție corectă.

Curtea de Apel Cahul a anunțat pentru vineri continuarea examinării dosarului lui Ilan Șor. Deși anterior instanța a decis că ședințele vor fi publice, completul de judecată a interzis în debutul ședinței ca presa să facă înregistrări. Acest lucru a provocat proteste din partea persoanelor prezente la ședință, inclusiv deputatul formațiunii, Marina Tauber.

De asemenea, mai mulți manifestanți adunați afară au cerut ședințe publice. După câteva pauze anunțate de completul de judecată, magistrații au anunțat ulterior că se interzice din nou accesul publicului și al presei la ședințe.

Este o încălcare gravă a drepturilor omului, au constata manifestanții. „Un oarecare președinte de instanță a încălcat Constituția țării. Cât timp vom răbda aceste încălcări flagrante? Poliția, finanțată din banii noștri, ai cetățenilor, ne încalcă drepturile. Ei, slujitorii poporului sunt primii care calcă în picioare legea. Suntem obligați să dăm jos această putere începând cu Dodon și continuând cu acest sistem de justiție”, a declarat președintele de onoare al formațiunii, Valeri Klimenko.

Marina Tauber a declarat că prezența cetățenilor și a presei i-a speriat pe judecători. „Ei în pauze s-au consultat probabil cu Dodon de la care au primit indicații. Așa și nu ni s-a spus din ce motive nu au fost permise camerele de luat vederi la ședința publică. Ne-au dat un drept și tot ei ni l-au luat”, a declarat Marina Tauber.

Între timp, și drepturile cetățenilor adunați în preajma instanței au fost încălcate. Un grup numeros de polițiști au făcut un cordon în fața sediului instanței, fără să permită desfășurarea protestului în fața Curții de Apel Cahul. Cu toate acestea, oamenii au protestat, cerând justiție corectă și un proces echitabil pentru Ilan Șor.

https://www.privesc.eu/Arhiva/90928/