Moldova riscă să rămână fără apă. Violeta Ivanov: Soluția putea fi găsită la Kiev, însă Maia Sandu a abordat superficial subiectul
20/01/2021

Moldova riscă să rămână fără apă. Violeta Ivanov: Soluția putea fi găsită la Kiev, însă Maia Sandu a abordat superficial subiectul

Situația dezastruoasă în care a ajuns în prezent râul Nistru și riscul ca 70% din populația Republici Moldova să rămână fără apă, inclusiv locuitorii Chișinăului, a fost cauzată de guvernările iresponsabile și rău-intenționate din care a făcut parte inclusiv actualul șef al statului. Declarația aparține vicepreședintelui fracțiunii parlamentare a Partidului Politic „ȘOR”, Violeta Ivanov, fost ministru al Mediului.

Ea a remarcat în cadrul unui briefing că vizita la Kiev a președintelui Maia Sandu nu a contribuit cu nimic la soluționarea problemei. Mai mult, ea practic a recunoscut actualul status-quo. Violeta Ivanov a propus soluții concrete și profesioniste pentru problema provocată de guvernările din care a făcut parte și Maia Sandu, care nu au fost în stare să apere interesele Moldovei pe acest subiect.

Fostul ministru, care a prezentat riscurile enorme care le comportă pentru cetățenii țării degradarea râului Nistru, a menționat că problemele s-au agravat începând cu anul 2010, pe timpul guvernului Filat, din care a făcut parte și Maia Sandu, și care a comis „un act de trădare națională”.

„În 2010, Filat și Timoșenko (premierul de atunci al Ucrainei n. r.) semnează o înțelegere cu iz penal, care prevedea inclusiv cedarea de către Moldova în favoarea Ucrainei a dreptului de proprietate asupra Centralei hidroelectrice de la Novodnestrovsk. În anul 2011, Guvernul de atunci, din care, apropo, a făcut parte și președintele nou-ales, Maia Sandu, a aprobat Hotărârea Guvernului prin care a fost cedat Ucrainei dreptul de proprietate deplină asupra Centralei hidroelectrice de acumulare prin pompare „Novodnestrovsk” printr-un Protocol moldo-ucrainean. Apoi, tot în 2011, Parlamentul Alianței pentru Integrare Europeană-2, din care a făcut parte doamna președinte și colegii ei, a ratificat acest protocol, legiferând astfel acest act criminal ”, a explicat Violeta Ivanov.

Totodată, ea și-a exprimat regretul pentru faptul că în cadrul recentei sale vizite oficiale la Kiev, Maia Sandu a demonstrat lipsa totală de viziune asupra problemei respective, în privința intențiilor părții ucrainene de a extinde acest complex hidroenergetic de la Novodnestrovsk, precum și de a construi o cascadă de încă 6 hidrocentrale noi pe Nistru, catastrofale pentru Republica Moldova.

„Doar în urma conectării a două generatoare la Centrala hidroelectrică de acumulare, volumul anual al fluviului Nistru a scăzut de la 10 la 7 kilometri cubi (miliarde tone sau miliarde metri cubi). Această pierdere de apă este egală cu cantitatea de apă care curge în râul Prut timp de un an. Acum imaginați-vă ce se va întâmpla dacă la Centrala vor fi conectate în total șapte turbine, precum planifică partea ucraineană”, a explicat gravitatea problemei Violeta Ivanov.

Iar în privința „soluției” Maiei Sandu ca UE să facă un studiu pe acest caz, Violeta Ivanov a venit cu documente care demonstrează cheltuirea deja a circa 3 milioane de dolari pentru evaluări. „Este condamnabil faptul, că atunci când mediul științific din Republica Moldova, și din Ucraina, precum și societatea civilă, atenționează asupra consecințelor dezastruoase ale activității Complexului Hidroenergetic de la Novodnestrovsk, și efectelor catastrofale care vor urma după construcția și punerea în funcțiune a celor 7 turbine planificate (dintre care 4 sunt deja construite n. r.) ale acestui Complex, Președintele statului merge în Ucraina și, având o ocazie perfectă să abordeze direct această problemă vitală pentru Republica Moldova, ne demonstrează superficialism, lipsa capacității de negociere și nedorința de soluționare concretă a acestei probleme vitale pentru Republica Moldova”, a punctat Violeta Ivanov.

De asemenea, ea i-a amintit Maiei Sandu că, în conformitate cu tratatele internaționale în domeniu ratificate de ambele state, Ucraina s-a obligat să facă evaluarea impactului asupra mediului încă la etapa inițierii construcției. Violeta Ivanov a semnat personal un Protocol în acest sens cu partea ucraineană pe vremea când era ministru.

„Doamnă președinte, vă anunț, dacă nu ați știut, că Ucraina s-a angajat să prezinte Republicii Moldova evaluarea impactului asupra mediului cu privire la construcţia Centralei Novodnestrovsk, în conformitate cu art. 4 și 5 din Convenţia Espoo, încă în anul 2008, în baza Protocolului consultărilor moldo-ucrainene cu privire la posibilul impact asupra mediului, semnat de mine personal în calitate de ministru al Ecologiei și Resurselor Naturale și omologul meu din Kiev. Deci, am demonstrat, am cerut și am obținut angajamentul părții ucrainene”, a declarat ea.

În acest context, fostul ministru al Mediului a propus să fie întreprinse un șir de acțiuni concrete, care urmează să fie realizate în regim de urgență pentru a nu admite o adevărată catastrofă ecologică.

Astfel, președintele Republicii Moldova ar urma să-i solicite omologului său de la Kiev ca partea ucraineană să-și onoreze angajamentele asumate prin ratificarea Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului înconjurător în context transfrontalier. De asemenea, să-i solicite stoparea imediată a oricăror lucrări de extindere a Complexului Hidroenergetic Nistrean, întrucât acestea reprezintă o amenințare gravă pentru securitatea economică și socială a Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene să includă în proiectul Agendei de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană 2021 – 2027, care este în proces de negociere, în calitate de obiectiv prioritar la componenta „Protecția mediului înconjurător”, protejarea râului Nistru. Iar Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să solicite neîntârziat, respectarea de către partea Ucraineană a regimului hidrologic în aval de Complexul Hidroenergetic Nistrean de la Naslavcea, în conformitate cu normativele de mediu stabilite.

„Protejarea bazinului râului Nistru trebuie să constituie o sarcină comună a ambelor popoare, a tuturor autorităților publice centrale și locale, și în acest sens fac un îndemn către toate părțile implicate, organele competente, societatea civilă, mediul academic, toți cetățenii Republicii Moldova de a uni și consolida eforturile pentru asigurarea durabilității protejării și exploatării raționale a principalei artere acvatice a Republicii Moldova – fluviul Nistru”, a concluzionat Violeta Ivanov.