Sute de oameni au protestat împotriva excluderii din cursa electorală a candidatului Partidului “ȘOR”, Reghina Apostolova, la funcția de primar al Chișinăului.
14/05/2018

Sute de oameni au protestat împotriva excluderii din cursa electorală a candidatului Partidului “ȘOR”, Reghina Apostolova, la funcția de primar al Chișinăului.

Sute de locuitori al municipiului Chișinău s-au adunat astăzi, 14 mai, în fața clădirii Curții de Apel, pentru a participa la protestul împotriva eliminării candidatului Partidului “ȘOR”, viceprimarului orașului Orhei, Reghina Apostolova, din cursa electorală din capitala.

 Simpatizanții și susținătorii Partidului “ȘOR” insistă asupra ilegalității sancțiunilor împotriva Reginei Apostolova, care a participat la alegerile din Chișinău cu un program de dezvoltare a infrastructurii și a domeniului social, bazându-se pe experiența de modernizare a orașului Orhei. În special, Apostolova propunea reconstruirea într-o perioadă scurtă de timp a drumurilor și trotuarelor din Chișinău, amenajarea parcurilor și a zonelor de odihnă, includerea unei alocații municipale la pensie în valoare de 1 mii lei, plata capitalului matern, extinderea rețelei de magazine și farmacii sociale, asigurarea copiilor din instituțiile pre-școlare cu o alimentație calitativă, stabilirea curățeniei și a ordinii în oraș.

 În pofida protestelor active, Curtea de Apel a decis asupra eliminării candidatului Partidului “ȘOR” din cursa electorală.

 Această decizie a Curții de Apel poate fi atacată în instanța ierarhic superioară. Departamentul juridic al Partidului “ȘOR” intenționează să adreseze un recurs la Curtea Supremă de Justiție, pentru a anula verdictul Curții de Apel privind excuderea din cursa electorală a candidatului Reghina Apostolova.

 Demersul corespunzător, adresat Comisiei Electorale de Circumscripție a fost prezentat de Partidul Uniunii Naționale condus de fostul ministru al transporturilor, ex-liberalul Anatol Șalaru, anterior acuzat de corupție. PUN a acuzat Partidul “ȘOR”, că finanțarea campaniei Reghinei Apostolova vine din Federația Rusă.

 Președintele de onoare al PUN, care participă activ la promovarea candidatului, care susține lichidarea Republicii Moldova este un politician străin, fostul președinte al României, Traian Băsescu. Candidatul PUN, un senator român, folosește imagini ale oficialilor străini în campania publicitară, fapt interzis prin lege.

 În comentariile sale, liderul Partidului “ȘOR”, primarul orașului Orhei, Ilan ȘOR, a calificat acțiunile lui Șalaru, fiind drept executate la comandă. El a sugerat că unionistul Șalaru îl ajută pe candidatul-socialist, eliberându-i arena electorală.

 Programul Partidului “ȘOR” prevede instaurarea Tribunalelor Poporului, care implică participarea reprezentanților societății civile la adoptarea deciziilor judecătorești.